Tekst objavljen: 11.07.2013 8:30        


Svaki četvrti radno sposoban u zemlji nije zaposlen, a među mlađima od 25 godina čak svaki drugi nema posao. Vlada obećava da će uraditi ono što je i nekoliko prethodnih trebalo ali nije - počeće reforme s ciljem da se za godinu-dve broj nezaposlenih spusti ispod 20 odsto.

S diplomom ili bez nje, posla u Srbiji nema

S diplomom ili bez nje - svaki drugi mladi čovek ne uspeva da dobije radnu knjižicu.

Državni sekretar Zoran Martinović kaže da je između 15 i 24 godine svaka druga osoba nezaposlena, što je alarm za državu. Nevolja nikada ne ide sama - ništa manji problem nije nezaposlenost starijih od 50 godina, a biće još i veći sledećeg leta, kada bi trebalo da se završi proces restukturiranja 179 preduzeća u kojima je oko 55 hiljada radnika.
Danilo Jeremić iz Studentske konferencije univerziteta Srbije kaže da postoje ogromni problemi i neusklađenost obrazovnog sistema i potreba tržišta rada.

- Tržušte rada i privreda ne prepoznaju šta to nama piše u diplomama - kaže Jeremić i dodaje da mladi zato odlaze u inostranstvo ili traže - druga rešenja.

- Mladi u Srbiji idu nekim sistemom da se učlane u neke političke partije, da izgovaraju stančake parole i da je to njima sigurno da neće pogrešiti u budućnosti - kaže Jeremić.

Od politike, privatnicima je važnija stručnost, ali se, kažu, već dugo bave otpuštanjem umesto zapošljavanjem.

- U višku nezaposlenih ljudi pada cena rada i stvara se mogućnost zapošljavanja drugih ljudi, a pri tome ima zaposlenih koji ne ispunjavaju taj kvalitet i po postojećem zakonu o radu jako se teško oslobađamo onih koji više ne doprinose preduzeću a zaštićeni su određenim merama zakona - kaže Đorđe Vučinić iz udruženje Poslodavac.

Problem visoke nezaposlenosti među mladima imaju i druge zemlje. Ali, dok će Evropska unija na rešavanje tog problema u naredne dve godine potrošiti gotovo osam milijardi dolara, kod nas su sredstva za tu namenu umanjena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza Srbija stopa nezaposlenosti nezaposlenost mladih nezaposlenost biro za nezaposlene nezaposleni

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana