Tekst objavljen: 30.10.2012 9:00        


Otpadna ulja, otpad od električne i elektronske opreme (mali i veliki kućni aparati, IT telekomunikacije, oprema široke potrošnje za razonodu), stari akumulatori... Sakupljanje svega ovoga što se može podvesti pod opasni otpad, u Srbiji postaje sve unosniji biznis.

Skupljanje opasnog otpada donosi milijarde

Od 2009. do danas, izdato je 277 dozvola za upravljanje opasnim otpadom - za sakupljanje i transport 181, za skladištenje i tretman 78, integralnih (dozvola za sakupljanje, transport, skladištenje i tretman) 15, i za odlaganje opasnog otpada - tri.

Procene stručnjaka su da je zarada na uvozu starih akumulatora i preradi u nove na momente bila i neverovatnih 500 odsto! Ogromna zarada je i na izvozu farmaceutskog otpada, najčešće u Mađarsku i Austriju, jer kod nas fale skladišta lekova kojima je istekao rok trajanja.
U Ministarstvu objašnjavaju da je opasan svaki otpad koji po svom poreklu, sastavu ili koncentaraciji opasnih materija, može da dovede pod znak pitanja zdravlje ljudi i životnu sredinu.

On se kod nas privremeno skladišti kod samih proizvođača, koji ga odlažu na sopstvenim privremenim skladištima, iako u nekima od njih otpad stoji i više od 20-30 godina.

Međutim, pojedine vrste opasnog otpada se izvoze na dalji tretman, uništavanje ili odlaganje, pošto u Srbiji još ne postoje ovakva postrojenja. Najčešće se izvoze otpad od električnih i elektronskih proizvoda, farmaceutski, otpad od boja i lakova, ulja i uljne emulzije, otpad iz hemijske industrije, šljaka...

Prema poslednjim dostupnim podacima Ministarstva, u 2010. godini, u Srbiji je sakupljeno 25.832 tona otpadnih akumulatora, a radi prerade je uvezeno još 2.258 tona. Te godine sakupljeno je i 423 tona otpadnih ulja, a prerađeno 405 tona.

Ako se zna da je cena kilograma starih akumulatora 50 dinara, da su sakupljači ove godine prikupili samo 25.832 tone, kao u 2010. (a ima indicija da je sakupljeno više), oni bi zaradili oko 1,3 milijarde dinara, odnosno više od 11 miliona evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
životna sredina ekologija posao biznis opasni otpad sakupljači otpada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana