Tekst objavljen: 19.06.2013 11:30        


Akcionarima Naftne industrije Srbije uskoro stiže i zarada. Skupština akcionara ove kompanije u utorak je potvrdila raniju odluku odbora direktora da se na ime dividendi isplati 12,36 milijardi dinara. Svaka akcija će doneti po 75,83 dinara bruto, odnosno 64,46 dinara čiste zarade.

Svakom građaninu od NIS-a po 322 dinara

Građani koji su postali suvlasnici NIS-a besplatnom raspodelom akcija od prošlogodišnjeg profita NIS-a dobiće po 322 dinara.

Republika Srbija vlasnik je ukupno 48.712.284 ili nepunih 30 odsto akcija NIS. I njoj kao akcionaru pripada deo zarade. NIS će sam obračunati i platiti porez od 15 odsto i akcionarima uplatiti neto iznos. Porez, međutim, ide državi, pa je korist za srpski budžet lakše izračunati kroz bruto iznos dividende po akciji. Prosta računica kaže da će Srbija od profita NIS-a, na ime dividendi, dobiti skoro 3,7 milijardi dinara.
NIS je prošle godine ostvario dobit od 49,46 milijardi dinara. Na dividende će potrošiti četvrtinu novca.

- Pravo na dividendu imaju svi akcionari koji su upisani u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na Dan akcionara Pete redovne sednice Skupštine akcionara koji je bio 8. juna 2013. godine - kažu u NIS-u.

- U ovom trenutku tačan datum isplate dividende još nije poznat. Biće naknadno određen odlukom generalnog direktora.

Od prošlogodišnje dobiti NIS će na pokriće gubitaka prenetih iz ranijih godina potrošiti 396,28 miliona dinara.

Preostali iznos dobiti od 36,69 milijardi dinara ostaje neraspoređen. NIS ove godine planira investicioni program od 59 milijardi dinara, 16 odsto više nego prošle godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berza Beogradska berza akcije besplatne akcije energetika naftna industrija srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana