Zvanični kurs Evra za dan 27.09.21. :: 117.5738 rsd
Tekst objavljen: 01.03.2013 7:10        


Tri godine unazad nijedan đak nije bio zainteresovan da nastavi školovanje u Građevinskoj školi u Beogradu na obrazovnom profilu parketar! Nacionalna služba za zapošljavanje, međutim, tokom 2012. godine zabeležila je porast interesovanja poslodavaca za profile - stolar i parketar.

Svi bi u menadžere, niko neće u stolare i zidare

Ovo je jedina obrazovna ustanova u Srbiji koja je upisala zidare i tesare, dok u ostalih 30 nije bilo maturanata koji bi želeli da u tom smeru nastave školovanje.

STOLARI, ZIDARI, ARMIRAČI, TESARI...

Među najtraženijima su zanimanja iz oblasti građevinarstva poput stolara, fasadera, zidara, armirača, tesara, rukovaoca građevinskom mehanizacijom, ali je interesovanje za upis slabo. Slično je i sa livcima i kaluparima za koje ranije nije bilo interesovanja ni za jedno odeljenje, iako su kompanije nudile čak stipendije i siguran posao.
Zanimanja zvanično nisu ugašena, ali interesovanje đaka je manje nego prethodnih godina. Na beogradskom tržištu rada su od svih zanatlija najtraženiji bili upravo oni, čak 80 slobodnih radnih mesta oglašeno je u prošloj godini za zidare i tesare.

Maturanti ne žele uopšte da se školuju za zanimanja u kojima je potreban ikakav fizički napor, iako su to profesije u kojima može da se započne sopstveni biznis i pristojno zaradi, poput obućara, krojača, instalatera...

- Jedva smo uspeli da sastavimo jedno odeljenje od tapetara, stolara i rasadničara. Pre desetak godina postojala su tri prepuna odeljenja stolara. Danas niko ne želi da radi, svi hoće da budu menadžeri. Uskoro će i stolari imati menadžere, jer će biti toliko retki i skupi - kaže Zorica Đoković, direktorka škole "Drvo art".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Drasko Djenovic 01.03.2013 8:27

    Mozda odgovor na ovo pitanje lezi u tome da veliki broj postojeci stolara koji vec nisu zatvorili radnje razmislja da to ucini. Dolaskom kompanija s jeftinim namestajem tipa FormaIdeale i danskog JYSK stolari vise ne mogu da opstanu na trzistu. Ako se jos doda da sada namestaj i kuinje koji se sklapa iz elemenata sklapaju mnogi koji nisu nikada zavrsili za stolara postavlja se pitanje zasto bi mladi i zavrsavali za stolare kada realno i stari majstori gledaju kako da premoste novonastalu situaciju do penzije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Srbija nezaposlenost nezaposleni traženje posla posao karijera mladi školovanje škola obrazovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana