Tekst objavljen: 23.03.2013 15:00        


Većina poslodavaca smatra da se kvalitet rada zaposlenih meri isključivo njihovim znanjem i odnosom prema radu, uz poštovanje elementarnog kodeksa ponašanja i oblačenja. Ipak, minimum pristojnog izgleda je relativna kategorija, u kojoj često nema mesta za ekstravagantnije detalje poput tetovaže, pirsinga ili dredova.

Tetovaža na poslu OK, ali ako ste vi direktor

- Na razgovoru za posao u osiguravajućem društvu u kojem još radim objašnjeno mi je da ću morati da promenim stil oblačenja i uklonim sve pirsinge, a tetovaže prikrijem garderobom. Nakon što sam napredovala do mesta zamenika direktora na svom odeljenju, dozvoljeno mi je da na posao dolazim onako kako ja želim - priča ekonomista Sandra Durković.

Diskriminacija zbog tetovaže zabranjena Ustavom

U Priručniku za borbu protiv diskriminacije na radu, koji je izdao Poverenik za zaštitu ravnopravnosti, piše da „nezapošljavanje osobe koja ima pirsinge na licu ili tetovaže, uz obrazloženje da se to neće dopasti klijentima s kojima treba da dolazi u kontakt, predstavlja diskriminaciju (po osnovu izgleda) koja je izričito zabranjena Ustavom Republike Srbije i mnogim drugim propisima, a diskriminisanoj osobi na raspolaganju stoji više pravnih sredstava za zaštitu od ovakvog narušavanja ličnih prava“.
U određenim slučajevima, izuzetne sposobnosti pojedinca mogu da učine sporednim sve njegove druge odlike, ali postoje poslovi za koje se smatra da nikako ne idu uz tetovažu.

- Nasuprot ličnom stavu ili dobroj volji nadređenih, stoji realnost u kojoj moraju da se uvažavaju određene norme. Prilikom zapošljavanja radnika na šalteru, osim njegovih kvalifikacija, moramo imati u vidu i činjenicu svakodnevnog kontakta s velikim brojem klijenata - ističu u jednoj velikoj kompaniji u stranom vlasništvu koja posluje u Srbiji.

Sličan stav zastupaju i u Sberbanci.

- Pravilnik kojim kompanije propisuju način oblačenja zaposlenih nalaže manje ili više formalan stil, u zavisnosti od potreba posla. Zbog profesionalnog odnosa prema klijentima, podržavamo i izgled zaposlenih koji je u skladu s tim - kaže Zorica Todorović iz Sberbanke.

Prema rečima zaposlenih privatne klinike gde možete ukloniti tetovažu, karijera je motiv gotovo polovine njihovih klijenata da otklone tatu. Naime, pored onih koji tetovaže uklanjaju želeći posao u školi, banci ili sudu, mnogi to čine jer im je zbog tetovaža onemogućeno zaposlenje u stranim kompanijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zaposleni zaposlenje radno mesto karijera posao tatto tetovaža

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana