Tekst objavljen: 25.06.2013 15:00        


Direktor Agrokora Ivica Todorić predlaže čvršću saradnju zemalja regione koje bi, prema njegovim rečima, trebalo da naprave svoj Beneluks unutar EU. Todorić ističe da su se sva ulaganja u regionu pokazala kao opravdana. U BiH su npr. sve Agrokorove investicije danas pozitivne.

Todorić: Treba da napravimo svoj Beneluks

- Najpre smo uložili u mineralnu vodu Kiseljak, što nam danas donosi fantastične rezultate i odlične profite. Uložili smo i u jednu malu fabriku sladoleda, postavši time lideri na tom tržištu, potom smo stvorili najveći maloprodajni lanac u BiH - podseća Todorić.

Međutim, on podseća da je Agrogor najviše uložio u Srbiju.

- To se mahom realizivalo dok je premijer bio pokojni Zoran Đinđić, ali i nakon njega, sve do danas imamo vrlo ozbiljnu podršku tamošnje politike. Tamo smo u gotovo svim branšama u koje smo uložili postali tržišni lideri. U trgovini još ne ostvarujem profit jer još gradimo sistem i razvijamo posao - kaže Todorić.

Direktor Agrokora predlaže čvršću saradnju država bivše Jugoslavije, ali i celog regiona, pod kojim podrazumeva i Poljsku, Ukrajinu, Rumuniju, ali i Italiju i Austriju.

- Mi moramo unutar EU da počnemo da pravimo svoj mali Beneluks... Sve je bolje od onoga što imamo sad. Slovenačko građevinarstvo je, na primer, već propalo, a propada i hrvatsko, pa još malo i nećemo imati građevinara - upozorava Todorić.

- Doći će, međutim, austrijski Štrabag i on će uzeti celo tržište i biće glavni građevinar za ceo region. Možda tako treba i da bude, ali zbog čega oni ne bi napravili restrukturiranje nekoliko kompanija u Sloveniji i nekoliko u Hrvatskoj, pa da ovde ostane i deo postojeće infrastrukture - pita se on.

Direktor Agrokora predlaže i da premijeri nekoliko susednih država - Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije - bez obzira na međusobne nesuglasice, zajedno odu kod austrijskih i italijanskih bankara, od čijih cena finansiranja svi zavise, i dogovore neku novu strategiju saradnje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
beneluks Ivica Todorić razvoj region regionalna saradnja bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana