Tekst objavljen: 13.08.2013 15:00        


Rivalstvo između Stiva Džobsa i Bila Gejtsa dominiralo je kompjuterskom industrijom decenijama. Ipak, Gejts je neprikosnoven u ličnoj zaradi: 66 naspram 11 milijardi dolara. Razlog za Gejtsovu pobedu ipak ne treba tražiti u genijalnosti, već prosto u veštini finansijskog spekulisanja.

Zašto je Džobs zaradio šest puta manje od Gejtsa

Proizvođač Vindouza nikako nije uspešnija kompanija od Epla - nije joj čak ni blizu.

Majkrosoft na berzi vredi neverovatnih 280 milijardi dolara, ali ga Epl daleko nadmašuje sa procenom vrednosti od 400 milijardi.

Razlog za to je prosto u tome što Majkrosoft, koji je lider u proizvodnji PC-ja, nikada nije bio spreman da kao Epl eksperimentiše sa mobilnim telefonima i tablet računarima.

Pa zbog čega je onda Gejts bio toliko bogatiji od Džobsa?

Majkrosoftovi vlasnici uradili su sjajan posao kada su uspeli da zadrže veliki deo akcija kompanije nakon što je ista prvi put ponuđena na berzi, dok je Džobs, s druge strane, izgubio većinu akcija u Eplu kada je izguran iz kompanije.



Nakon toga, vlasnik Epla je, 1986. godine, kupio akcije Piksara, kompanije koja nam je dobro poznata po animiranim filmovima. Uspeh u Piksaru dao je vetar u leđa Džobsovom povratku u matični Epl, ali i nakon povratka on je bio vlasnik tek dela kompanije.

Konačan krah Stiva Džobsa desio se nakon što je zbog niza nelegalnih radnji koje je kompanija preduzela kako bi ga vratila na čelo uprkos interesima akcionara, Džobs do kraja života radio u Eplu za samo dolar godišnje.

U stvari, Džobsa je na listi ekstremno bogatih držao ne Epl već akcije koje je imao u Dizniju. Za sve to vreme Gejts je strpljivim finansijskim mešetarenjem daleko nadjačao svog suparnika, mada njegova genijalnost nije bila ništa veća (a mnogi će reći da je bila i znatno manja) od Gejtsove.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gejts bill gates steve jobs stiv džobs Microsoft majkrosoft epl apple it industrija IT kompanije najveće kompanije biznismen milijarder milijarderi superbogataši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana