Tekst objavljen: 30.07.2020 13:15        


Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je može da obeća da će se NBS maksimalno potruditi da kurs dinara ostane stabilan i da se Srbija sačuva kao destinacija u koju je poželjno ulagati i investirati

Kako pandemija utiče na kurs dinara i kako će uticati u bliskoj budućnosti

Jorgovanka Tabaković jerekla da su u januaru bili sezonski pritisci na kurs vezani za nabavku energenata, ali da je izazov bila pandemija i strah koji blokira ljude od investiranja.

Dodala je da je preko okeana vladala panika i da su se javljali investitori koji su postavljali pitanja o kursu, ali su i počeli da povlače novac da bi videli da li će to uticati na kurs.

Istakla je da se pritisak na kurs u martu i aprilu morao braniti rezervama, i da je od početka godine do danas potrošeno milijardu i dvesta miliona evra da bi kurs bio relativno stabilan.

Objasnila je da NBS ima rezerve i uporedila situaciju sa Hrvatskom, koja je samo za dva meseca potrošila dve i po milijarde evra da bi sačuvala vrednost svoje valute. Navela je da rezerve Srbije i danas iznose više od 11 milijardi.

Jorgovanka Tabaković je rekla da neki na početku pandemije nisu verovali da će kurs dinara ostati stabilan, iako si znali da postoje odbrambeni mehanizmi i stvorene rezerve.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Guvernerka je rekla da je u vreme kada nije bilo nijednog leta, sa jednom od prijateljskih zemalja obezbeđeno 500 miliona evra keša, da se ne bi desilo da neko dođe na šalter banke i da ne može da podigne novac koji je uložen. Dodala je i da je obezbeđeno još 300 miliona za svaki slučaj, jer se ne zna šta će se dešavati.

Građani imaju mogućnost izbora

Podseća i da je referentna kamatna stopa tri puta snižavana i da ona sada iznosi 1,25 odsto, što se direktno prenelo na kamate na tržištu novca i na dinarske kredite koje građani koriste.

Govoreći o moratorijumu na kredite, guvernerka je rekla da se trudi da građanima pruži mogućnosti, a na njima je da izaberu ono što im najviše odgovara.

Kaže i da ne može da poveruje u to da su bankari nespremni jer je postojala fantastična saradnja s njima u vreme kada je penzija trebalo da stigne do svakog penzionera, kada je postojala zabrana izlaska.

Ukazala je i da je postojao veliki odziv građana kada je reč o prethodnom moratorijumu i da banci treba da se obrati samo onaj ko ne želi da prihvati moratorijum, i to na način koji je proverljiv.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar kurs dinara pandemija Narodna banka Srbije jorgovanka tabaković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana