Tekst objavljen: 05.09.2021 16:00        


Kad je Džang Kongjuan (Zhang Congyuan) pre više od tri decenije započeo svoj posao s patikama, nije mogao da priušti sebi pravu fabriku

Počeo na farmi svinja, sada pravi 180 miliona pari obuće: "Ja sam dosadna osoba"


Stoga je preuredio farmu svinja na zapadu Tajvana.

Prema Blumbergovom indeksu milijardera, danas osnivač Huali Industrial Group-a poseduje više od 13 milijardi dolara. Godišnje proizvodi više od 180 miliona pari obuće, a među njegovim su klijentima Najki (Nike), Konvers (Converse) i Vans (Vans). Zovu ga i "kraljem cipela".

Hualijeve deonice porasle su za 162 posto otkako je kompanija u aprilu izašla na berzu u Šenženu, čime je Džang, koji zajedno s porodicom poseduje 87 posto kompanije, dospeo na vrh popisa najbogatijih Tajvanaca. Sada je bogatiji od poznatijih imena kao što je Teri Gu (Terry Gou) iz Foxconn Technology Group-a, koja proizvodi "ajfon" (iPhone). On je još jedan primer tajvanskog preduzetnika koji je ogromno bogatstvo stekao u ugovornoj proizvodnji.

"Odrastao sam na selu i sada vodim svoju malu firmu. Tokom prošlih decenija uložio sam sav svoj trud u obuću", rekao je Džang u intervjuu za tajvanski Business Weekly u maju, u kojem je opisao kako je započeo posao s patikama.

Počeo je da radi u fabrici za proizvodnju ženskih cipela

Džang je rođen u porodici zemljoradnika u Tajvanu 1948. Nakon što je završio poljoprivredni fakultet, počeo je da radi u fabrici za proizvodnju ženskih cipela, piše Business Weekly. Uštedeo je novac za pokretanje vlastite kompanije, a 80-ih je osnovao nekoliko preduzeća za obuću u Tajvanu i Guangdungu u južnoj Kini.

Džang je s partnerima u Hong Kongu 1990. osnovao Liangxing Industrial. Liangxing Group izašla je na berzu u Hongkongu 1995. godine, a kasnije je preimenovana u Symphony Holdings. Džang je 2004. osnovao Huali u Džongšanu (Zhongshan), kineskom gradu nedaleko od Hongkonga, a on i njegova porodica otkupili su imovinu od Symphony-ja 2014. kako bi razvili Huali, jer je iste godine dao otkaz kao direktor Symphony-ja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Huali danas takođe posluje u Vijetnamu, Mjanmaru i Dominikanskoj Republici. Perspektive kompanije su dobre, smatra Džao Šuli (Zhao Shuli), analitičar iz Industrial Securities-a u Šangaju. Rekao je kako očekuje da će Najki srednjoročno preusmeriti još više narudžbina Hualiju.

"Uprkos globalnom potrošačkom okruženju koje je pod uticajem pandemije, Huali je zadržao stabilne kapacitete i isporuke. Njegove globalne proizvodne lokacije u određenoj su meri pomogle u postizanju boljeg rasta dobiti od konkurenata u industriji", rekao je Džao.

"Ja sam dosadna osoba"

Huali je prošle godine objavio prihod od 2,1 milijarde dolara s 21 proizvodnom bazom na globalnom nivou. Neto dobit iznosila je 287 miliona dolara, što je povećanje od osam posto u odnosu na prethodnu godinu. No, Džao je primetio da bi situacija s virusom i zavisnost kompanije od određenih velikih klijenata mogli ograničiti njen rast.

Džang je u intervjuu za Business Weekly umanjio svoj uspeh rekavši da mu to neće promeniti život: "Ja sam dosadna osoba. Samo ću nastaviti da radim stvari u kojima sam dobar."

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
farma svinja džang kongujan patike Tajvan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana