Zvanični kurs Evra za dan 27.07.21. :: 117.5594 rsd
Tekst objavljen: 25.02.2020 11:10        


U Srbiji se danas svaki četvrti zapošljava na neodređeno vreme, dok su ostali u volonterskom ili ugovornom odnosu, izjavio je danas u Kragujevcu predsednik Sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković

"Tek svaki četvrti radnik je zaposlen za stalno"

Istakao je, pritom, da je osnovni problem svih sindikata, pa i Nezavisnosti, da pruže radno-pravnu, socijalnu, političku zaštitu svim radno angažovanim, a ne samo zaposlenima.

Lider „Nezavisnosti“ ocenio je da su mnogi zaposleni u prekarnom položaju, angažovani su u sivoj zoni, ali i oni koji rade ne znači da su obezbedili pristojnu egzistenciju.

U fokusu pažnje sindikata, prema rečima Stojiljkovića je i problem dostojanstvenog rada, a to je, kako je naveo, rad koji je plaćen na vreme, pristojno i rad koji je osiguran, pokriven ugovorima i bezbedan.

Stojiljković je naveo da su masovni slučajevi u Srbiji da kada sindikati jedinstvenije uđu u štrajk stvar se završi tako što se formira neki prodržavni ili direktorski sindikat. Kazao je i da u tim slučajevima izađu i visoki državni funkcioneri sa pričom da je štrajk politički instruiran, a da nemaju nijedan dokaz za to.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– S druge strane, sindikati gube poverenje zato što se ne vidi dovoljno njihov uspeh i jedinstvo, ali pre svega zbog toga što su procenjeni kao organizacija koja je potrebna, ali nije naročito moćna, rekao je Stojiljković i ukazao i na problem diskriminacije po osnovu sindikalne i političke pripadnosti koja je „visoko pozicionirana“ u svim istraživanjima diskriminacije u procesu rada i zapošljavanja.

Predsednik UGS „Nezavisnost“ kazao je juče u Kragujevcu da se do kraja ove godine očekuju zakoni o Socijalno-ekonomskom savetu i o štrajku, a Zakon o radu do kraja 2021. godine. Poručio je da svi oni koji izlaze ili ne izlaze na izbore moraju da vode računa o svim problemima kojima se bave sindikati. Zaključio je, pritom, da socijalnih zahteva i politika „nešto nema naročito na političkim agendama“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaposlen za stalno zaposlen na neodređeno zoran stojiljković sindikat nezavisnost posao

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana