Tekst objavljen: 26.03.2014 12:00        


Eurobank, kao jedna od vodećih sistemskih banaka na tržištu, vodi odgovornu politiku kamatnih stopa, imajući u vidu najbolji interes klijenata, ali i stabilnost celokupnog finansijskog sistema- kaže za portal Kamatica, Vladan Vilotijević, direktor Razvoja u sektoru za stanovništvo Eurobank.

Vilotijević: Dozvoljeni minus do dve mesečne plate

Udeo nenaplativih zajmova u bankama je, prema nekim informacijama, već oko 40 odsto. Kakvo je stanje sa nenaplativim kreditima u vašoj banci? Sa kojom vrstom pozajmica je najteže stanje u otplati?

Problem nenaplativih zajmova u ovom trenutku je jedan od najozbiljnijijih izazova sa kojim se suočavaju banke u Srbiji, ali i veliki problem za ekonomiju u celini. Bankama nije cilj da u bilansima drže obezvređene i nenaplative kredite, niti da klijente guraju u još dublje probleme, već da im pomognu da prevaziđu poteškoće u kojima su se našli. Do sada, praksa je pokazala da klijenti Eurobanke redovno izmiruju svoje obaveze. Kada su građani u pitanju, više od 98 odsto dužnika redovno vraća stambene kredite, dok je kod keš i potrošačkih kredita ovaj procenat oko 95 odsto.

Ko su problematičniji dužnici, stanovništvo ili privreda?

Što se tiče pravnih lica, situacija je dosta dobra kod velikih, malih i srednjih preduzeća, dok mikro firme i preduzetnici jos uvek imaju poteškoća.

Na koji se način vaša banka nosi sa pitanjem nenaplativih kredita?

Problem nenaplativih zajmova u ovom trenutku je jedan od najozbiljnijijih izazova sa kojim se suočavaju banke u Srbiji, ali i veliki problem za ekonomiju u celini. Bankama nije cilj da u bilansima drže obezvređene i nenaplative kredite, niti da klijente guraju u još dublje probleme, već da im pomognu da prevaziđu poteškoće u kojima su se našli.

Šta savetujete klijentima da ne bi došli u situaciju da ne mogu da otplaćuju svoje obaveze i šta im nudite kako bi se njihov problem prevazišao?

U situacijama kada se naši klijenti suoče sa problemima u otplati kredita pokušavamo da pronađemo najbolje moguće rešenje za obe strane. Pre svega, radimo restrukturiranje kredita, ukoliko za to postoje objektivni razlozi (npr. gubitak posla, smrtni slučaj), gde klijentu izlazimo u susret, npr. produženjem roka, uvođenjem grejs perioda u kojem klijent plaća samo kamatu, a glavnica miruje, i slično. Postoji jedan broj klijenata koji nakon svih alternativa koje im banka ponudi, i dalje, iz isključivo opravdanih razloga, ne izmiruju svoje mesečne obaveze. To je slučaj kada kredit dospeva u celokupnom iznosu na naplatu. Ukoliko dođe do dogovora između banke i klijenta, radi se van-sudsko poravnanje, bez troškova obrade za klijente, gde se napravi dogovor o dinamici otplate kredita. Klijent je tada u obavezi da isplaćuje dogovoreni mesečni iznos.



NBS je nedavno inicirala smanjivanje kamatnih stopa na dozvoljena i nedozvoljena prekoračenja po tekućem računu. Da li je i vaša banka snizila kamate? Koliko imate korisnika dozvoljenog minusa i koliki je procenat nedozvoljenih prekoračenja?

U Eurobanci nominalna kamatna stopa na dozvoljeni minus je 2.79% mesečno, odnosno 33.50% godišnje, fiksna je i u dinarima. Jedina smo trenutno banka na tržištu koja odobrava limite do dve mesečne zarade (plate ili penzije) na rok od godinu dana. Kamatna stopa za dozvoljeni minus jeste skuplja, ali i približna mesečnoj kamati za kreditne kartice u nominalnoj vrednosti.

Centralna banka najavljuje i akciju za smanjivanje kamatnih stopa na kreditne kartice. Smatrate li da ima prostora da i te kamatne stope budu snižene?

Kamate za mnoge dinarske kredite su već smanjene i klijenti imaju velike koristi od toga. U našoj banci, na primer, najveći udeo potrošačkih kredita i kreditnih kartica (kao i porast broja klijenata koji koriste ove proizvode) povezan je sa referentnom kamatnom stopom Narodne banke Srbije. U skladu sa postepenim smanjenjem referentne kamatne stope, koja je sada više od 2 posto manja nego u maju, kamatne stope su u konstantnom opadanju. Ovo važi i za kredite u dinarima za poslovni sektor, tako da je možda sada pravo vreme da kompanije razmisle o većem zaduživanju u dinarima i smanjenju kredita u devizama koje nosi valutni rizik.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Više puta je bilo najave od NBS da će se u slučaju visokih kamatnih stopa na štednju posegnuti za mehanizmom ograničavanja maksimalnih stopa. Kakav je vaš stav - treba li država da, kao što je to u nekim zemljama već urađeno, da ograniči nivoe kamatnih stopa na depozite i na kreditne proizvode?

Eurobank, kao jedna od vodećih sistemskih banaka na tržištu, vodi odgovornu politiku kamatnih stopa, imajući u vidu najbolji interes klijenata, ali i stabilnost celokupnog finansijskog sistema. Sigurni smo da će klijenti Eurobank kao i do sada prepoznati kao partnera za planiranje svojih finansija, pošto pouzdana poslovna politika banke u najvećoj meri utiče na odluku građana o štednji.

Koji su trenutno najtraženiji bankarski proizvodi za klijente vaše banke?

Najtraženiji proizvod u našoj banci je svakako refinansirajući kredit. Pravo vreme za refinansiranje je kada za klijenta trenutne kreditne obaveze predstavljaju uvećan finansijski teret u poređenju sa vremenom kada je kredit podignut. Isto tako, pravo vreme može biti i situacija gde klijent refinansiranjem postojećih obaveza otvara sebi mogućnost dodatnog zaduživanja u skladu sa svojim mesečnim mogućnostima, potrebama i prihodima. Zahvaljujući Eurobank refinansirajućim kreditima sa produženim rokom otplate, građani imaju mogućnost da kreditne obaveze, koje uključuju kredite, kreditne kartice i dozvoljeni minus, otplaćuju na jednostavan i ekonomičan način uz konkurentnu kamatnu stopu. Naš refinansirajući kredit nazvali smo " Da se ne baci ", jer omogućava smanjenje mesečnih obaveza objedinjavanjem svih dugovanja u samo jednu ratu - i to do upola manju. Objedinjavanjem svih dugovanja može se na vrlo brz i konkretan način uštedeti na mesečnim obavezama, što će klijentima omogućiti jednostavnije planiranje budućih troškova.

Imate li u planu neke nove proizvode koje ćete ponuditi klijentima u narednom periodu?

Eurobank je ponudila novu pogodnost svojim klijentima – odobrenje dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu u visini do dve mesečne plate, odnosno penzije. Ovom novinom Eurobank postaje jedinstvena u bankarskom sektoru Srbije kao jedina na tržištu sa ponudom maksimalnog iznosa dozvoljenog minusa do dve mesečne zarade. Dozvoljeni minus je direktno vezan za račun na koji klijentu svakog meseca leže zarada, po kom se i odobrava. Drugim rečima svakog meseca klijent podmiri najveći deo svojih zaduženja direktno od svoje plate kod dozvoljenog minusa. Samim tim klijent može racionalnije da raspolaže dozvoljenim minusom, jer se na ovaj način plaćaju manje kamate u apsolutnom iznosu – pokriven je najveći deo duga od plate, tako da se samim tim drastično smanjuje glavnica koja se kamati. Kao najoptimalnije rešenje klijenti banke imaju mogućnost da periodično podižu novac po potrebi, što znači da ne ulaze u dozvoljeni minus do punog limita sredstava na početku meseca. Novi uslovi za dozvoljeno prekoračenje imaju prednosti za klijente jer na ovaj način će imati više novca na raspolaganju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vladan Vilotijević vilotijević vladan intervju kamatic kamatica intervju vilotijević eurobanka intervju intervju vladan vilotijević euro banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana