Tekst objavljen: 01.07.2013 12:59        


Belex15 je izgubio pola procenta i već devetu nedelju se nalazi u minusu. Vrednost istrgovanih akcija je iznosila blizu 810 hiljada evra a, posle dužeg vremena, među najtrgovanijim hartijama su se našle banke.

Banke i osiguranja nosile berzu protekle nedelje

Najveću realizaciju je ubeležila Komercijalna banka iz Beograda (KMBN) gde je u petak vlasnika promenilo gotovo 19.600 akcija po ceni od 1.180 dinara.

Interesantno je napomenuti da je ovo najveći obim zabeležen još od početka maja iako se cena od tad spustila za skoro 20 procenata.

Nastavak cenovnog fluktuiranja u zoni 1.250-1.300 dinara je registrovan kod AIK banke iz Niša (AIKB). Sa 12,3 miliona dinara ona se našla na trećem mestu liste najtrgovanijih akcija a primetno je da se sve češće pojavljuje ponuda na koti od 1.250 dinara koja je, ako uzme u obzir nivo deviznog kursa, veoma blizu istorijskog minimuma.

Najveći dobitnik nedelje je, bez sumnje, bilo Dunav Osiguranje (DNOS) koje je katapultirano za preko 30 procenata na 901 dinar. Glavni pokretač ovako naglog rasta je bila vest da država u narednom periodu planira prodaju svog udela u jednom od najvećih domaćih osiguravajućih kompanija.

Sa druge strane, realni sektor je bio predvođen Naftnom industrijom Srbije (NIIS) koja je ubeležila nepunih 20 miliona dinara realizacije uz blagi rast cene na 821 dinar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beogradska berza berza akcije indeksi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana