Tekst objavljen: 31.01.2013 16:21        


Domaće tržište akcija nastavilo je rast vrednosti i četvrti mesec zaredom, a promet je bio čak 110,8 miliona evra zahvaljujući velikoj transakciji akcijama Frikoma.

Belex u januaru skočio 8,8%, od septembra 32,2%

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex 15, dobio je na vrednosti 8,8 odsto od početka godine čime je nastavljen tromesečni uzlazni trend otpočet početkom oktobra prošle godine.

U poslednja četiri meseca ova korpa najlikvidnijih akcija dobila je na vrednosti 32,2 odsto što je najbrži uzlazni trend domaćeg tržišta još od proleća 2009. godine.

Ukupan promet u januaru iznosio je 110,8 miliona evra, ali je ova visoka realizacija u velikoj meri došla kao posledica pregrupisavanja vlasničkih pozicija unutar Agrokora. Frikom, jedno od zavisnih preduzeća ovog koncera, zabeležilo je promet od čak 97,7 miliona evra.

Od uobičajeno najprometnijih akcija u januaru, najviše se trgovalo Naftnom industrijom Srbije (NIS) koja je zabeležila promet od 369,4 miliona dinara.

Veliki broj hartija zabeležio je dvocifrene stope rasta tokom prvog ovogodišnjeg meseca. Aerodrom „Nikola Tesla“ porastao je 15,9 procenata, dok je NIS dobio na vrednosti 15,4 odsto, uprkos velikoj korekciji poslednja četiri dana.

Najveći pad registrovala je beogradska Jubems banke koja je oslabila 17,3 odsto, dok je iz realnog sektora gubitnike predvodio Tigar čija je teška finansijska situacija kulminirala blokadom poslovnih računa pa je ova hartija izgubila na vrednosti skoro osam procenata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
belex indeksi Beogradska berza berza akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana