Tekst objavljen: 05.02.2013 7:46        


Razočaranje građana činjenicom da od besplatnih akcija nisu zaradili toliko pominjanih 1.000 evra nije uticale na to da se neko od 4,8 miliona građana tih akcija i odrekne. Neki ih prodaju, a neki, verujući savetima ekonomista, deonice državnih firmi koje su u ponudi čuvaju radujući se svakom skoku njihove vrednosti na berzi.

Besplatne akcije prodalo 2,5 miliona građana

Kod akcija “besplatno” ne znači i da je roba loša, a najbolji dokaz za to je taj što je NIS zvezda Beogradske berze čijim se hartijama najviše trguje. Ipak, od 4,8 miliona građana koji su ih dobili, iz igre je izašlo više od polovine njih.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta, smatra da bi građani najviše mogli da se okoriste od akcija EPS-a, jer je to naše najvrednije preduzeće. - EPS sigurno vredi nekoliko milijardi evra, a cifra je rastegljiva, jer za svako povećanje cene struje, raste i prodajna cena EPS-a za 350.000 evra - kaže Savić.
- Kad skoči berza, građani malo više kupuju, ali ipak nisu mnogo investirali u akcije NIS-a. Do kraja septembra 2012. oko 2,5 miliona ljudi je prodalo svoje akcije - kaže Nenad Gujaničić, broker Sinteza investa.

Iako je cena hartije Aerodroma nešto niža od početne, sada je stabilna na oko 520 dinara. - I to se pokazalo kao dobra investicija, ali ni ove akcije građani ne kupuju - navodi Gujaničić.

Država je dosad najavila podelu besplatnih akcija za šest firmi, ali građani trenutno mogu da prodaju samo hartije NIS-a i Aerodroma Nikola Tesla, koje ukupno vrede oko 4.500 dinara.

Kad Vlada odluči da na berzi listira i svog asa iz rukava - Telekom Srbija, mogli bi da računaju na još oko 70 evra.
Na čekanju je i podela deonica iz Akcionarskog fonda, od čega može da se očekuje 35 evra, dok akcije EPS-a i Jata još nisu podeljene.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
akcionari ljubodrag savić Sinteza invest group Nenad Gujaničić Beogradska berza Beogradska berza akcije podela besplatnih akcija besplatne akcije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana