Tekst objavljen: 24.06.2013 17:30        


Francuska firma CFNR zainteresovana je za učešće u gradnji luka u Apatinu i Novom Sadu, rečeno je danas na sastanku ministra saobraćaja Milutina Mrkonjića i Udruženja francuskih preduzeća Medef.

Francuzi "merkaju" srpske luke

Državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja Miodrag Poledica je kazao da je u Srbiji od 10 međunarodnih luka osam privatizovano, a da su ostale državne luke u Apatinu i Novom Sadu.

- Za Luku Apatin u saradnji sa Agencijom za luke uskoro će biti raspisan tender za odabir privatnog partnera - rekao je Poledica dodajući da je tu potrebno izgraditi novu luku.

U izgradnju nove luke je, kako je rekao, potrebno uložiti oko 30 miliona evra. Za Luku Novi Sad će najverovatnije, takođe, biti raspisan sličan tender, s tim što je tu potrebno modernizovati postojeću luku i uložiti između pet do 10 miliona evra.

Pomoćnik ministra saobraćaja Dejan Lasica je kazao da je Srbija dobila kredit od Evropske banke za obnovu i razvojo od 100 miliona evra i da će jedan deo od 65 miliona biti uložen u nabavku višesistemskih lokomotiva. On je kazao da se u najskorije vreme očekuje dobijanje saglasnosti od EBRD - a i da će za te vozove biti raspisan tender najkasnije do kraja jula.

Druga prilika za uključivanje francuskih firmi u srpske projekte u oblasti saobraćaja jeste raspisivanje tendera do kraja jula ili u avgustu, na osnovu kuvajtskog kredita od 27 miliona evra, za završetak kolosečnih postrojenja u stanici Beograd centar (Prokop), rekao je Lasica. Izrada tenderske dokumentacije je u toku za taj projekat, dodao je on.

Lasica je kazao da će moderni intermodalni terminal za kombinovani saobraćaj biti građen u Batajnici i da je spremna tenderska dokumentacija i idejni projekat.

- Dobili smo obećanje da ćemo dobiti 15,5 miliona evra (od EU), u toku je eksproprijacija zemljišta koju sprovodi grad Beograd. Eksproprijacija košta oko tri miliona evra i očekujemo sredinom sledeće godine da će biti uslovi za raspisivanje tendera - dodao je Lasica.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
luka srbije luka beograd strane investicije investicije Francuska francuzi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana