Tekst objavljen: 19.08.2013 8:30        


Bečejski prerađivač soje, Sojaprotein, objavio je šestomesečne finansijske rezultate koji pokazuju značajan pad poslovanja, kako po pitanju realizacije tako i krajnjeg rezultata.

Gubitak Sojaproteina 2,75 miliona dinara

Kompanija je ostvarila poslovni prihod od 4,8 milijardi dinara što predstavlja pad od 37 procenata u odnosu na isti period protekle godine, dok je prihod od prodaje više nego prepolovljen.

Iz kompanije ističu da su rezultati posledica strukturne transformacije proizvodnog programa i neočekivano slabe prodaje sojinog ulja (pad od skoro 60 odsto). Prodaja sojine sačme opala je za 99 odsto što je posledica prestanka proizvodnje ove vrste proizvoda u korist viših faza proizvoda koji imaju veću profitnu marginu.

Na domaćem tržištu, prodaja je potonula za 79,1 odsto, dok je izvoz smanjen za 7,7 odsto i iznosio je 23,9 miliona evra u prvoj polovini godine.

Slaba prodaja usled izmena programa, testiranja i prilagođavanja proizvodnih sistema, kao i viših cena, uslovilo je da kompanija ostvari gubitak iz operativnog poslovanja od 370,5 miliona dinara. Neto gubitak je usled smanjenih finansijskih rashoda (usled stabilnijeg kursa) iznosio 275,5 miliona dinara.

Na godišnjem nivou, Sojaprotein je smanjio dugoročne kredite za više od petine na 3,4 milijarde dinara, dok su kratkoročne finansijske obaveze ostale na sličnom nivou.

Akcije Sojaproteina okončale su današnje trgovanje pre objave rezultata na nivou od 576 dinara što odgovara tržišnoj kapitalizaciji kompanije od 8,6 milijardi dinara (oko 75 miliona evra).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sojaprotein akcije Beogradska berza berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana