Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 17.01.2013 17:07        


Uzlazni trend domaćeg tržišta akcija nastavljen je i danas, a nosilac rasta i prometa ponovo je bila Naftna industrija Srbije (NIIS). Ukupan promet akcija na današnjem trgovanju iznosio je 66,2 miliona dinara, dok je indeks Belex 15 dobio na vrednosti dodatnih 1,2 odsto.

Indeksi rastu i danas, NIS ponovo predvodi berzu

Od početka godine ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu nosi pozitivan prinos od 7,4 odsto.

Bankarske akcije je predvodila niška AIK banka (AIKB) koja je porasla 4,4 odsto na 1.774 dinara uz promet od 1,8 miliona dinara. Slično kao i NIS, i ponuda akcija ove banke je tokom dana povećavana, dok je slabila tražnja, pa su poslednji prometi ove akcije ostvareni na nivou od 1.730 dinara. Komercijalna banka (KMBN) se blago spustila na 1.649 dinara uz promet od 0,3 miliona dinara, dok je novosadska Razvojna banka Vojvodine (MTBN) porasla maksimalnih 20 procenata na 330 dinara uz promet od 0,3 miliona dinara. Još uvek nema javnih informacija u vezi sa sudbinom manjinskih akcionara, nakon što država sprovede donetu odluku o prenosu imovine i obaveza ove banke na drugu komercijalnu banku.
Najprometnija akcija bio je NIS koji je zabeležio promet od 37,4 miliona dinara po prosečnoj ceni od 844 dinara što je skoro dva odsto više u odnosu na juče. NIS je danas stizao do nivoa od 853 dinara što je tek neznatno ispod istorijskog maksimuma od 865 dinara koji je ostvaren početkom avgusta 2011. godine.

Ipak, u drugoj polovini trgovačkoj dana pritisak na strani prodaje je znatno povećan pa je NIS okončao trgovanje sa solidnom nezadovoljenom ponudom na nivou od 840 dinara.

Odličan promet od 7,6 miliona dinara zabeležio je zemunski proizvođač pesticida Galenika fitofarmacija (FITO) koja je porasla 3,6 odsto na 2.797 dinara. Ovo je novi višegodišnji maksimum ove hartije koja je i u protekloj godini bila jedan od najvećih dobitnika indeksne korpe.

Aerodrom ”Nikola Tesla” (AERO) je porastao za petinu procenta na 460 dinara uz promet od 1,1 milion dinara, dok je Energoprojekt holding (ENHL) oslabio 0,5 odsto na 602 dinara uz realizaciju od 0,9 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
indeksi akcionari akcije akcije Aerodrom berza Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana