Tekst objavljen: 31.05.2013 10:30        


Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da će izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju u potpunosti finansirati ruske banke ili Gasprom.

Južni tok finansiraju Rusi

- Očekujemo da u ponedeljak dođe finansijski tim Gasproma i banaka koje će pratiti Južni tok, pre svega Sberbanku i Gasprom banku, i tada ćemo početi razgovore o novom finansiranju Južnog toka, koji bi trebalo da poveća učešće ruskog kapitala u finansiranju ovog projekta i da praktično svede sve stvari - objasnio je Bajatović.

On je dodao da će bez obzira na to da li se radi o kreditima ili pozajmicama Gasproma prema Srbijagasu, uglavnom Južni tok što se tiče srpskog dela biti u potpunosti finansiran od strane ruskih banaka ili Gasproma uz najpovoljnije finansijske uslove na tržištu.

Bajatović je kazao da se početak radova očekuje krajem novembra, odnosno početkom decembra meseca, a do tada će početi otkup parcela, odnosno delimična eksproprijacija, jer će se, kako je precizirao, samo mali deo parcela trajno otkupljivati.

Prema njegovim rečima, novac za to je već obezbeđen i ovih dana dana bi trebalo da počne realizacija konkursa za sredstva kojima bi trebalo da budu isplaćene odštete.

- Ja očekujem da ćemo do kraja juna imati tendere za dobavljače cevi i za dobavljače kompresorskih stanica i tada bi se stekli svi uslovi, uz izdavanje potrebne građevinske dozvole, da projekat Južni tok počne u punom smislu, dakle postavljanje cevi i izgradnja kompreskorskih stanica u Srbiji -  zaključio je Bajatović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Srbislav.Gligorijevic 04.06.2013 16:51

    Dobra vest

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gasprom ruske banke rusija finansiranje južni tok bajatović ruski kapital

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana