Tekst objavljen: 23.01.2013 13:20        


Vrednost akcija Naftne industrija Srbije s početnih 505 dinara koliko su vredele kada su se prvi put našle na Beogradskoj berzi krajem avgusta 2010. godine skočila je na 840 do 850 dinara, s tendencijom daljeg rasta, procenjuju brokeri.

NIS vredi 1,2 mlrd. evra, 50 odsto više nego 2008.

Nenad Gujaničić, broker u Sinteza investu, kaže da s ovom cenom akcija od 840 dinara, po koliko se konkretno juče prodavala jedna akcija NIS-a, ova kompanija vredi više od 1,2 milijarde evra.

-Trenutno firma vredi oko 1,2 milijardi evra. Dakle, polovina firme vredi 600 miliona, Rusi su 51 odsto platili 400 miliona i na to su zaradili 50 odsto - objašnjava Gujaničić .

Ne sme da se prenebregne činjenica da su Rusi imali velike investicije, preuzeli su kompaniju sa ogromnim gubicima. Nakon što su kompaniju postavili na noge, investirali znatna sredstva u razvoj, popravili korporativnu kulturu, povećali su vrednost kompanije za 50 procenata. Da li su oni toliko zaradili – teško, ali će dugoročno svakako bolje proći, ističe Gujaničić.

Sa aspekta običnog građanina, pre tri godine smo imali trošnu kompaniju koja je negativno poslovala i samim tim potraživala pare iz budžeta, dok sada imamo perspektivnu kompaniju koja će samo na ime poreza na dobit državi uplatiti 60 miliona evra.

Upitan da li postoji statistika koja pokazuje ko je više kupovao akcije NIS-a domaći ili stranci, Gujaničić objašnjava, da ne postoji neka egzaktna statistika koliko je naših građana kupovalo akcije.

Ono što je poznato jeste da je do sada njih više od 2,5 miliona (od 4,8 miliona), koji su besplatno dobili akcije, iskoristilo priliku da ih proda.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
naftna industrija srbije besplatne akcije podela besplatnih akcija partnerstvo sa Rusima gasprom Nenad Gujaničić Sinteza invest group

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana