Tekst objavljen: 15.06.2013 15:00        


Ukoliko bi država uspela da proda za dve milijarde evra Telekom Srbija i tenderom uslovi da kupac ponudi kupovinu besplatno podeljenih akcija, građani bi za paket tih akcija mogli da dobiju oko 60 evra.

Po 60 evra građanima od prodaje Telekoma Srbija

Trenutno, država ima 58,1 odsto vlasništva, dok Telekom raspolaže sa 20 odsto sopstvenih akcija. Građanima po Zakonu o besplatnim akcijama podeljeno je 15 odsto akcija, dok bivši i sadašnji zaposleni u ovoj telekomunikacionoj kompaniji imaju 6,8 odsto.

- Država bi mogla da proda svoj deo kao većinski vlasnik i da zatraži da kupac ponudi identične uslove i manjinskim akcionarima za kupovinu akcija, kao što je bio slučaj prilikom prodaje Naftne industrije Srbije. U tom slučaju, vlasnici paketa akcija mogli bi da računaju na 62,5 evra, pod uslovom da se postigne ta cena. Odnosno da prvo tender uspe - kaže broker Nenad Gujaničić.

Iako su građani dobili besplatne akcije Telekoma, ovim hartijama od vrednosti na berzi se ne trguje.

Da li će i kada tačno moći da računaju na novac od prodaje, zavisi prvenstveno od toga kakvi će biti uslovi tendera, a koji bi tek trebalo da bude raspisan na jesen. Kako kaže Branislav Jorgić iz „Jorgić brokera“, puno toga je zasad nepoznanica.

- Od toga da li će biti ugovorena obaveza da većinski akcionar otkupi akcije od malih akcionara po određenoj ceni i da li će postojati obaveza da isplaćuje deo profita ostalim akcionarima ili te obaveze neće biti. Sve ovo će odrediti cenu akcija - ističe Jorgić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Telekom Srbija privatizacija akcije besplatne akcije akcionari prodaja Telekoma

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana