Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 02.11.2012 7:33        


Naftna industrija Srbije pustila je u rad obnovljenu rafineriju nafte u Pančevu, u čiju modernizaciju je investirano oko 550 miliona evra, pa će od 2013. NIS u Pančevu u potpunosti pređe na proizvodnju benzina i dizela evro-5 kvaliteta.

Putin: Ulažemo u NIS još 1,5 milijardi evra

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je pismom iz Moskve puštanje u rad modernizovane Rafinerije u Pančevu i najavio nove investicije NIS-a u vrednosti od 1,5 milijardi evra.

Gaspromnjeft je upravljanje NIS-om preuzeo u februaru 2009. godine, a uslov iz kupoprodajnog ugovora po kojem je postao većinski vlasnik srpske naftne kompanije za 400 miliona evra, bio je da se do 2012. godine uloži najmanje 500 miliona evra u modernizaciju proizvodnje.
Putin je naveo da je u tehnološku obnovu industrijskih kapaciteta NIS-a uloženo više od 500 miliona evra, a ukupan obim investicija u razvoj te kompanije premašio je 1,5 milijardi evra.

- To je samo početak - u najskorije vreme biće dodatno investirano još 1,5 milijardi evra - naglasio je je predsednik Rusije.

Završen je ogroman program modernizacije preduzeća, koji je realizovan uz učešće ruske kompanije Gaspromnjeft, koja je vlasnik kontrolnog paketa NIS-a, napomenuo je Putin.

On je ukazao da se zajedničkim naporima ruske i srpske strane, za svega nekoliko godina, NIS pretvorio u savremeni energetski holding.

- Kompanija, u kojoj zajedno rade građani dveju zemalja, stabilno povećava dobit, povećava plaćanje u budžet Srbije i spremna je da osvoji nova tržišta Balkanskog regiona. Skladan uzajamni rad pri realizaciji ovog projekta - to je najbolji dokaz da su poslovni krugovi Rusije i Srbije sposobni da zajedno pretvore u život najambicioznije planove - navedeno je u pismu predsednika Ruske Federacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
putin partnerstvo sa Rusima naftna industrija srbije kompanija investicije energetika rafinerija gasprom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana