Tekst objavljen: 21.01.2013 8:57        


Iako je poslednjeg trgovačkog dana u sedmici došlo do prekida višednevnog uzlaznog trenda domaćeg tržišta akcija, nedelju je obeležio optimistički sentiment ulagača koji su podigli reperni indeks, Belex 15, do najvišeg nivoa u poslednjih deset meseci.

Rast Belexa i desetu nedelju, NIS dominira

Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu skočila je u sedmici 3,5 odsto, dok od početka godine nosi pozitivan prinos od 5,8 procenata. Ukupan promet u trgovanju proteklih pet trgovačkih dana iznosio je 5,4 miliona evra.

Vodeće bankarske akcije na berzi, AIK (AIKB) i Komercijalna banka (KMBN), zabeležile su solidne realizacije protekle sedmice, uz prilične fluktuacije u ceni. Komercijalna (KMBN) je ostvarila promet od 16,1 milion dinara, najvećim delom na nivou od 1.550 dinara. Potom su akcije ove najveće banke pod državnom kontrolom stizale i do 1.659 dinara, da bi potkraj sedmice usledilo „hlađenje“ investitora i povratak na 1.550 dinara. AIK je u sedmici porastao 4,3 odsto na 1.712 dinara uz promet od nepunih 14 miliona dinara, a skok bi bio znatno veći da krajem sedmice nije usledila negativna korekcija na ovoj hartij od 3,5 odsto. Mediji su ponovo u petak spekulisali da je ova niška banka zainteresovana za preuzimanje imovine i obaveza novosadske Razvojne banke Vojvodine (MTBN), dok joj prema istim navodima konkurenciju čine četiri druge komercijalne banke.
Ubedljivo najprometnija hartija na tržištu bila je Naftna industrija Srbije (NIIS) koja je u sedmici dobila na vrednosti 6,5 procenata uz realizaciju od 111,1 milion dinara.

NIS je tokom nedelje stizao do nivoa od 853 dinara što je nadomak njegove istorijski najviše vrednosti, da bi poslednjeg trgovačkog dana, pre svega usled naglog rasta prethodnih dana, usledila negativna korekcija na 824 dinara. Akcije NIS-a u 2013. beleže pozitivan prinos od 12 odsto, a po poslednjoj ceni od 824 dinara tržišna kapitalizacija ove kompanije iznosi oko 1,2 milijarde evra.

Odličan promet od 52,7 miliona dinara zabeležio je požarevački konditor Bambi-Banat (BMBI), zahvaljujući pre svega jednoj transakciji ostvarenoj na ceni od 23.500 dinara. Ovo je najviša cena akcija ove kompanije još od 2007. godine.

Aerodrom „Nikola Tesla“ (AERO) je zabeležio solidnu trgovačku sedmicu u kojoj je dobio na vrednosti četiri procenta, stigavši do nivoa od 465 dinara. Promet akcija najveće domaće vazdušne luke iznosio je 11,6 miliona dinara. Neznatno nižu realizaciju ostvario je gornjomilanovački proizvođač posuđa i bojlera, Metalac (MTLC), koji je stigao do najvišeg nivoa u poslednjih 16 meseci od 1.840 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Beogradska berza berza akcije indeksi belex

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana