Tekst objavljen: 05.11.2012 10:10        


Kada bi se srpski NIS, hrvatska INA i slovenačka Krka udružile na zajedničkoj berzi - dnevni prometi mogli bi da se povećaju i do dva puta! Stručnjaci smatraju da je ovo jedan od načina da se aktivnost regionalnih tržišta kapitala osnaži i da se tako privuku ozbiljniji investitori.

"SFRJ berza" jedini spas za tržište kapitala

U Crnoj Gori i BiH poslovanje na berzi je opalo za trećinu u odnosu na prošlu godinu, a kod kod nas je na istorijskom minimumu.

Podaci Beogradske berze pokazuju da je indeks od početka godine opao 13 do 14 odsto. Kada se na to doda i pad vrednosti dinara, akcije naglo padaju, a tržište beleži manji promet. Akcije su, tako, jeftinije nego ikada.
- Podaci pokazuju da onom ko je na primer pre pet godina uložio u Crnogorsku berzu 100 evra, danas te kupljene deonice vrede gotovo sedam puta manje, odnosno tek 15 evra - kaže izvršni direktor Montenegroberze Gojko Maksimović.

- Samo u ovoj godini, promet je u odnosu na lane smanjen za trećinu. Mnoge kompanije, čije su akcije u vreme investicionog buma bile veoma tražene, sada su u stečaju. Slično je i u Bosni i Hercegovini.

Situacija kod nas nije ništa bolja. Akcije Bambija i prodata Paraćinska staklara ove godine su "izvukli" Beogradsku berzu od katastrofalnog pada prometa. Da nije bilo ovih vanrednih trgovanja, berzanski aktivnost bila bi čak duplo niža nego prošle godine.

- Sa čisto ekonomskog stanovišta, povezivanje berzi bi bilo jako atraktivno. Sva regionalna tržišta novca imaju ukupan prosečan dnevni promet od oko 10 miliona evra, kada rade odvojeno, što je veoma malo. Zajedno bi mogle da se dupliraju i privuku mnogo jače strane investitore - smatra broker Nenad Gujaničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bivša jugoslavija SFRJ Nenad Gujaničić Beogradska berza berze tržište kapitala

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana