Tekst objavljen: 08.04.2013 15:10        


Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza, SIEPA, odobrila je od 2006. godine 252 miliona evra podsticajnih sredstava za 222 projekata, čija je ukupna vrednost 1,4 milijarde evra i na taj način otvorila 44.000 radnih mesta.

SIEPA: 252 mil EUR sredstava i 44.000 radnih mesta

Savetnik za strane investicije Filip Kuntić je rekao da se oko 60 odsto odabranih projekata odnosi na domaće kompanije, iako se uglavnom smatra da podsticajna sredstva dobijaju inostrani investitori.

Kuntić je, govoreći o kriterijumima za dodelu bespovratnih sredstava, kazao da je za tri grupe opština u Srbiji neophodno da investitor uloži million evra i zaposli minimum 50 radnika, dok za četvrtu grupu nerazvijenih opština, ulaganje može biti i 500. 000 evra.

Podsticaji po novootvorenom radnom mestu iznose od 4.000 do 10.000 evra.


- Osnovni kriterijumi na osnovu kojih SIEPA vrši ocenjivanje su reference investitora, održivost investicije, učešće novih tehnologija, efekti investicija na ljudske resurse, obim izvoza i efekti investicija na razvoj opštine - rekao je savetnik za strane investicije.

Kada je reč o stranim ulaganjima, Kuntić je primetio da oko 80 odsto novih investicija dolaze iz već postojećih i kao primer naveo Gorenje, koje sada ima tri proizvodna postrojenja u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
podsticajna sredstva SIEPA Agencija za strana ulaganja i promo strana ulaganja ulaganje ulaganje u investicione projekte investicije strane investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana