Tekst objavljen: 03.06.2013 9:30        


Kada bi akcije svih kompanija koje se nalaze na Beogradskoj berzi danas bile na prodaju, kupac bi za njih trebalo da plati samo 6,9 milijardi evra. Za toliku svotu mogle bi da se kupe tačno 1.053 firme, među kojima je i Naftna industrija Srbije, Aerodrom Nikola Tesla, Komercijalna banka, AIK banka Niš, Sojaprotein...

Sve što ima na berzi ne vredi ni sedam mlrd. evra

- Tržišna kapitalizacija Beogradske berze zaista jeste oko sedam milijardi evra, međutim to nije realna slika s obzirom na to da ovde možemo da govorimo o nekoj nominalnoj kapitalizaciji koja postoji "na papiru" - kaže Nenad Gujaničić, stručnjak za tržište kapitala.

NEOPHODNA SAGLASNOST

Osnovni uslov da bi nešto bilo prodato jeste da je vlasnik voljan da ga proda. Osim toga, kod banaka ni to nije dovoljno da bi neko postao vlasnik više od pet odsto akcija. Naime, za sticanje udela većeg od ovog procenta u bankama u Srbiji, budućem vlasniku neophodna je saglasnost Narodne banke Srbije.
- Akcijama mnogih kompanija uopšte se ne trguje. Tako, na primer, "Filip Moris" ima tržišnu kapitalizaciju 400 miliona evra, a običnim akcijama se gotovo ne trguje. Druge, opet, imaju malu slobodnu količinu akcija za trgovanje, poput NIS, koji ima tržišnu kapitalizaciju od oko 1,4 milijarde evra, ali je izuzimajući Gasprom i državu, za trgovanje slobodno tek 14 odsto - objašnava on.

Očigledno je da se tržište kapitala u Srbiji prilično urušilo u proteklih nekoliko godina. Lane je ceo godišnji promet bio na najnižem nivou u protekloj deceniji.

- Tome su, osim krize, doprinele i domaće korporativne afere, ali i nebriga državnih organa za samo tržište, jer je država većinski vlasnik Beogradske berze - podseća Gujaničić.

- Svetli primeri, poput korporativne kulture NIS, a reč je o isplati dividendi i transparentnosti u poslovanju, doprinose vraćanju vere ulagača u tržište, ali bi ovih primera svakako moglo da bude više.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tržište kapitala Nenad Gujaničić indeksi akcije berza Beogradska berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana