Tekst objavljen: 29.05.2013 10:50        


Telekom Srbija je, na nivou cele grupacije u koju ulazi još šest zavisnih preduzeća, ostvarilo godišnji profit od 12,29 milijardi dinara. Od toga se čak 11,25 milijardi odnosi na matično preduzeće - srpski Telekom.

Telekom zaradio 12,3 mlrd. ali akcionarima ni pare

Međutim, teško da će se od ove dobiti "ovajditi" i građani Srbije, koji su dobili besplatne akcije ove kompanije, budući da Telekom planira da ove godine uloži čak 200 miliona evra u investicije.

Inače, neto dobit od 12,3 milijarde dinara gotovo upola je niža od profita u 2011. godini.- Niži rezultat posledica je najvećim delom negativnih kursnih razlika, kao i većih rashoda kamata, uglavnom u matičnom preduzeću - navodi se u objavljenom konsolidovanom izveštaju Telekoma Srbije. - Na prikazane rezultate uticalo je i slabljenje prosečne vrednosti dinara u odnosu na evro i bosansku marku od 11 odsto.
Da će akcionari ove godine gotovo sigurno ostati bez dividendi, nagoveštavaju i u samoj kompaniji.

- Odluka o raspodeli dividendi biće doneta 27. juna za kada je zakazana skupština akcionara. Naša želja je da Telekom Srbije ne bude opterećena isplatom dividendi uzimajući u obzir investicione planove za 2013. godinu - rečeno je u ovom preduzeću.

Prosečan mesečni prihod ovih telekomunikacionih kompanija po korisniku u fiksnoj telefoniji je 961 dinar.

Gledano po pojedinačnim preduzećima, "najskuplji prosek" je u Telekomu Srpske: 1.651 dinar, zatim u crnogorskom Mtel sa 1.042 dinara, dok Telekom Srbija po korisniku prihoduje prosečno 895 dinara.

Kod mobilne telefonije prosečan prihod je niži: 507 dinara po korisniku. I ovde je redosled isti: Telekom Srpske 824 dinara, Mtel 526 dinara i Telekom Srbija 421 dinar po korisniku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    zoran 29.05.2013 12:02

    Nema oni čime da se xvale jel im je duplo manji profit za 2012 od2011 i pre dve godine bilo im je duplo veće ulaganje.Zato Telekom pod xitno treba ptivatizovati jer mu je sve manji profit i sve će više da propada. Jer i kod njix je sve veći nerad i javašluk kao kod svix javni preduzeća.Oni će biti prodati sigurno pa ne vidim razlog da bacaju pare jedino ako xoće da pomognu tu privatnu kompaniju što ix kupi.A da bi bili konkuretni moraju mnogo više da investiraju jer je to mala cifra za to u toj oblasti.Bolje bi bilo da podele svojim građanima dividendu nego da pomažu strance koji su puni para.Sreća što Vučić to neće dozvoliti on je pametan čovek i zna šta radi.

  2. User image
    vojvodjanka 01.06.2013 19:59

    k a t a s t r o f a a a ovako nesto nema ni u jednoj zemlji.Srecom pa smo glupi..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dividenda akcionari besplatne akcije akcije profit najveće kompanije operateri telekomi Telekom Srbije Telekom Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana