Tekst objavljen: 24.05.2013 13:30        


U narednih nekoliko dana turska berza Borsa Istanbul preuzeće 30 odsto vlasništva Crnogorske berze, otkriva Duško Knežević, vlasnik Atlas grupe koja je većinski vlasnik Crnogorske berze. Turci bi mogli da kupe udeo i Beogradske berze.

Turci kupuju Crnogorsku i Beogradsku berzu?

- Borsa Istanbul ima nameru da poveže sve berze u regionu, a zainteresovani su i da kupe udeo i u Beogradskoj berzi - rekao je Knežević, ali nije mogao da precizira po kojoj ceni će biti prodat udeo Crnogorske, rekavši samo da će se prodaja obaviti „po berzanskoj ceni“.

Knežević je ukazao na to da je namera Turaka da objedine sve berze u regionu pošto su i u Turskoj sve berze objedinjene pod jednom, ali i da je Borsa Istanbul među vodećim u svetu po obrtu koji dnevno ostvari.

Analitičar Nenad Gujaničić kaže da je “interesovanje bilo koje veće berze, kao što je Istanbulska, svakako dobra vest jer bi nastavak ovakvog stanja vodio postepenom gašenju ovdašnjeg tržišta".

- Koliko je ozbiljnom smatraju državni zvaničnici pokazuje situacija da se niti jedna emisija dugoročnih državnih dužničkih hartija nije realizovala preko ovog tržišta - navodi on.

Gujaničić podseća da, kada je reč o kupovini berze, Bečka berza ranije pokazala interesovanje da kupi udeo u Beogradskoj berzi, međutim do akvizicije nije došlo.

- Interesovanje za Beogradsku berzu je u prošlosti pokazivala Bečka berza, ali su tadašnji državni zvaničnici rešili da je delistiraju sa tržišta, dajući signal potencijalnim kupcima da ovo tržište nije na prodaju. Koliko je to bio loš potez najbolje govori aktuelna situacija u kojoj berza tavori, a njen većinski vlasnik (država, direktno i indirektno preko mnogo paradržavnih firmi) ne pokazuje nikakvu brigu i interes za njen razvoj - kaže Gujaničić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
crnogorska berza Beogradska berza berza turska Nenad Gujaničić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana