Analiza Nedelje štednje 2009

03.11.2009

Istraživanja izvor: Kamatica
Kamatne stope među najvišim u Evropi, ogromno interesovanje građana, povremeno stvaranje redova u ekspoziturama banaka i produženo radno vreme ekspozitura i filijala banaka su karakteristike ovogodišnje Nedelje štednje u Srbiji.
 
Uz ostale iste ili slične uslove i u proseku za oko 10% niže kamatne stope na oročene štedne uloge, u odnosu na prošlu godinu, ovogodišnja Nedelja štednje je privukla ogromno interesovanje građana Srbije. Neoročen novac povučen iz banaka u prošloj godini, veća štednja u vremenu krize i kamatne stope među najvišim u Evropi su zasigurno zaintrigirali građane Srbije da svoj novac povere poslovnim bankama i na taj način ostvare zaradu. Veliko interesovanje potvrđuje i vanredno velika posećenost sajta www.kamatica.com koja je u nekim trenucima izazivala čak i manje tehničke probleme i nedostupnost servera. U odnosu na redovnu posetu portala, poseta u toku Nedelje štednje je skočila za čak 300%. A iz nezvaničnih izvora saznajemo da je visina uložene štednje za prva dva dana ovogodišnje Nedelje štednje čak 2.5 puta veća nego 2007 godine čiji podaci su merodavniji za poređenje jer je 2008 godinu karakterisalo povlačenje sredstava iz banaka.
Karakteristično za ovogodišnju Nedelju štednje je i to što je nekoliko banaka ponudilo proizvode koji do sada nisu bili prisutni na našem tržištu. Takođe, primetno je i manje „utrkivanje“ visokim kamatnim stopama i fokus na različitim modalitetima štednje. Najveće interesovanje i ove godine izaziva štednja u najpopularnijoj stranoj valuti u Srbiji – evrima. Većina banaka u ovogodišnjoj Nedelji štednje čak ni ne nudi stimulativne kamatne stope za štednju u dinarima ili ostalim stranim valutama.
Važno je napomenuti da su periodi u kojima se nude stimulativne kamatne stope ove godine dosta različiti kod različitih banaka. Tako, pojedine banke stimulativne kamatne stope nude do 6. novembra, neke nedelju dana duže, a pojedine i do kraja novembra. Treba imati u vidu da su u ranijim godinama često produžavani ovi rokovi, što se može očekivati i u ovoj godini.
 
OROČENA ŠTEDNJA
Vidljivo je manja borba između poslovnih banaka po pitanju visine kamatne stope. Najveći deo banaka za oročenja na 12 meseci nudi kamatne stope između 7 i 8,5%. Za oročena sredstva na 3 i 6 meseci kamatne stope se uglavnom kreću između 5 i 7% na godišnjem nivou. Bitno je napomenuti da vam samo oročenja na 12, 24 ili 36 meseci obezbeđuju mogućnost da ista sredstva oročite ponovo po stimulativnim kamatnim stopama u budućim nedeljama štednje, zbog toga što oročenja na kraće periode dospevaju u mesecima kada banke ne nude stimulativne kamatne stope. Oročenja po stimulativnim uslovima nude uglavnom sve značajnije banke u obavljanju poslova sa stanovništvom. Banke sa atraktivnijim kamatama na ovu vrstu oročenja su Agrobanka, Aik banka, KBC banka, Komercijalna banka i Privredna banka Beograd.
 
KAMATA NA KAMATU
U odnosu na ranije nedelje štednje, ovogodišnja novina je to što nekoliko banaka (Unicredit banka, Erste banka) nudi tzv. oročenje kamate isplaćene unapred. Reč je o takvom proizvodu kod koga pri oročavanju sredstava banka odmah obračunava kamatu i oročava je uz glavnicu, tako da se ostvaruje dodatni prihod na oročena sredstva po osnovu unapred obračunate kamate, koja se uz uložena sredstva, takođe „ukamaćuje“. Kod ovih ponuda imajte u vidu da je nominalna kamatna stopa relevantnije merilo prinosa od efektivne kamatne stope zbog obračuna kamate unapred, koja smanjuje osnovicu za obračun. Nominalne kamatne stope se kod ovog bankarskog proizvoda kreću u rasponu 7,5 do 8,5%. Pojedine banke nude vrlo sličan model štednje, kod koga se obračunata kamata isplaćuje unapred – Alpha banka, EFG Eurobank i Privredna banka Beograd.
 
OROČENJE DO KRAJA GODINE
Specifičnost ovogodišnje ponude banaka je i oročenje po specijalnim uslovima do kraja godine. Naime, sa ciljem da maksimalno iskoriste uredbu kojom je privremeno ukinut porez na deviznu štednju, pojedine banke (Banca Intesa, Privredna banka Beograd) nude mogućnost da svoja sredstva po stimulativnim kamatama oročite do 31.12.2009. godine. Na taj način ćete ostvariti veći prinos na uložena sredstva, jer nećete plaćati porez na ostvarenu kamatu, ali istovremeno imajte u vidu da ćete sa početkom naredne godine moći ista sredstva da oročite po kamatnim stopama koje su niže, jer verovatno neće biti stimulativnih ponuda banaka.

Kamatne stope na ovu vrstu oročenja se kreću oko 7,5%.

 
POKLONI I NAGRADE ZA ŠTEDIŠE
Kao i prethodnih godina, pojedine banke pokušaće da privuku štediše različitim poklonima i nagradama. Tako, Eurobank EFG za štediše nudi besplatnu članarinu za kreditne kartice, Findomestic poklanja osiguranje za domaćinstvo, Raiffeisen banka učešće u nagradnoj igri za stan u Beogradu.
 
BUDUĆNOST KAMATNIH STOPA
Ovogodišnja nedelja štednje iako po kamatnim stopama manje atraktivna od prošlogodišnje i dalje svrstava Srbiju u zemlje sa najvišim kamatnim stopama na oročene depozite u Evropi. Banke većine zemalja u okruženju nude kamatne stope između 2% i 6%.

Država se obavezala da garantuje bankarske depozite do visine 50.000 evra po ulogu u jednoj banci, što uliva dodatnu sigurnost kada je u pitanju štednja u poslovnim bankama. Sem toga centrale pojedinih stranih banaka koje posluju u našoj zemlji daju garanciju za depozite na nivo bankarske grupacije.

 Generalni zaključak je da oročena štednja po stimulativnim uslovima tokom Nedelje štednje ostaje jedan od najboljih načina ostvarivanja prinosa na sredstva građana. U narednim mesecima i godinama je za očekivati da ove kamatne stope budu niže.


Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana