Najveće kamate po vidjenju na Dečiju štednju

19.10.2011

Istraživanja izvor: Kamatica

Ono što razlikuje pravu dečiju štednju od ostalih vrsta je mogućnost stalne-mesečne uplate na štednju a kamate koje se pritom nude su kao na oročena sredstva. Određeni deo sredstava 20 – 30% uglavnom je moguće podići bez umanjenja kamate.

Neke banke pod dečijom štednjom medjutim nude klasičnu štednju uz razliku da se štednja vodi na maloletno lice.

Uglavnom su kamate na dečiju štednju u rangu najviših koje banka nudi za ostale vidove štednje. Sa druge strane, moguće je da u jednoj banci kamate na običnu štednju budu više nego kamate na dečiju štednju.

Kod nas trenutno dvanaest banaka nudi dečiju štednju, i to su: Sosiete ženeral banka, Banka Inteza, Volksbanka, Erste banka, Hipo-Alpe-Adria, Komercijalna banka, Alfa banka, EFG, Razvojna banka Vojvodine, Srpska banka i Jubmes banka.

Da bi deca uopšte počela da štede, neophodno je da roditelj, kao zakonski zastupnik, otvori dečiji štedni račun u banci. Otvaranje štedne knjižice (računa) je jednostavno. U većini banaka potrebno je poneti ličnu kartu i izvod iz matične knjige rođenih deteta. Banke otvaranje štednih tekućih računa za dečiju štednju ne naplaćuju, a po pravilu, ni troškove mesečnog održavanja. Samo roditelji ili zakonski staratelji mogu da otvaraju štedne račune u ime svoje dece.

Ukoliko želite da otvorite štednu knjižicu svom rođaku ili unuku, na koju biste mu uplaćivali određeni iznos novca (npr. za svaki rođendan) potrebno je da zamolite njegove roditelje ili staratelje da u ime deteta otvore račun štednje, a vas da ovlaste po računu kako biste mogli da vršite uplate.

Novac na dečiji račun, ako je u pitanju dinarski račun, mogu uplaćivati svi, dok na devizni račun novac mogu uplaćivati samo ovlašćena lica (uglavnom roditelji). Dakle, umesto da novac koji dete dobije za rođendan ili neki drugi praznik čuvate u kući, znajući da vam je dostupan u svakom momentu i da ćete ga sigurno upotrebiti uz izgovor da ćete vratiti, uplatite ga na dečiji štedni račun, neka stoji i zarađuje dodatni novac.

Isto tako, možete i bližim rođacima za koje znate da će vašem detetu dati novac napomenuti da mogu da ga uplate na njegov štedni račun. I tako će svake godine ova suma da raste – što od uplata (kojih može biti neograničen broj), što od kamate.

I dok vaše dete dođe do punoletstva ta će suma biti dovoljna za rešavanje nekih, za vaše dete, važnih pitanja i problema.

Alpha banka

Alpha banka ima dva štedna proizvoda namenjena najmlađima: Alpha Bebin prvi štedni račun i Alpha dečji štedni račun.

Alpha Bebin prvi štedni račun je štedni proizvod uz koji Alpha banka poklanja 30 evra na štedni račun. Kako bi roditelji i beba stekli pravo na ovaj poklon, neophodno je da roditelji polože minimum 30 evra u periodu od 12 meseci od datuma otvaranja računa. Banka ne naplaćuje troškove otvaranja i zatvaranja računa a kamatne stope od 4,5% -4,7% za štednju u evrima i 6,5% - 6,8% za štednju u dinarima ostaju važeće dok dete ne napuni 7 godina. Za otvaranje štednog računa potrebna je samo lična karta roditelja i bebina krštenica.

Bitno je napomenuti da je novac moguće podići kad god poželite.

Banca Intesa

Banca Intesa je u svoju ponudu uvrstila dečiju štednju pod nazivom Bambino dečja štednja.

Štedni račun na ime deteta otvara roditelj ili staratelj, a minimalna uplata je 1.000 dinara. Račun ima dinarski i devizni deo, s tim što na devizni deo uplate može vršiti jedino roditelj odnosno staratelj, dok na dinarski deo novac može uplatiti bilo ko, a sredstva se automatski konvertuju u evre po najpovoljnijem kursu. Period oročenja je od 6 meseci do 17 godina. Jednom u toku perioda oročenja moguće je podići do 20 odsto uloga uz pripis ugovorene kamatne stope, a u slučaju da Vam zatreba celokupan ulog, novac se može podići uz “a vista” kamatnu stopu od 1,5%. Ukoliko se novac uplaćuje kao poklon dobijate sertifikat koji možete uručiti detetu – nosiocu računa.

Erste banka

Erste banka nudi dečiju štednju po viđenju . Ova štednja je predviđena za decu do punoletstva. Kamatna stopa za dečiju štednju po viđenju u evrima iznosi 0,5%, dok je kamatna stopa za ovu vrstu štednju u dinarima 3%.Kamatne stope za dečiju oročenu dinarsku štednju se kreću od 9 do 12 odsto, dok se kamatne stope za oročenu štednju u evrima kreću od 4 do 4,95 odsto.

Jubmes banka

Dečija štednja Jubmes banke je po modelu orpčene štednje. Kamate su u rangu najvećih za odrasle, bez obzira na oročeni iznos.

Komercijalna banka

Komercijalna banka nudi dečiju štednju pod nazivom Cvrčak štednja. To oročena devizna štednja na ime maloletnog lica. Račun se otvara u prisustvu roditelja ili staratelja. Od dokumentacije je potrebno poneti Izvod iz matične knjige rođenih deteta i ličnu kartu.

Na Cvrčak štednju Banka prima sledeće valute: EUR, USD, CHF i GBP uz polaganje minimalnog iznosa od 10 EUR, odnosno protivvrednost u drugim valutama. Sredstva možete oročiti na 12, 24, 36 meseci ili do punoletstva vašeg deteta.

 

  Godišnja kamata za dečiju štednju u evrima Godišnja kamata za dečiju štednju u dinarima Period
Alpha bank 4,5-4,7 6,2-6,6 Oročeno
Banca Intesa 5-7   Oročeno
Erste Banka 4-4,95 9-12 Oročeno
Hypo Alpe Adria 3   Oročeno
Jubmes Banka 4,7-5,5 9,5-10,5 Oročeno
Komercijalna 5,15 – 6   Oročeno
Razvojna banka Vojvodine 1,50   Po viđenju
Volks Bank 5 5 Po viđenju
Eurobank EFG 3-4 5-7 Oročeno
Srpska Banka 6-8,5   Po viđenju

 

Razvojna banka Vojvodine

Razvojna banka Vojvodine je pripremila štedni proizvod pod nazivom Dečija štednja za najmlađe.

Societe Generale banka

Vreme brzo proleti, deca porastu i treba im pomoći. „Marica Parica“ je tu da Vam olakša izbor tipa štednje koju otvarate za Vaše najmilije. U ponudi su 4 vrste štednje(štednja po vidjenju, moja štednja, moj bonus i moj fond)

Hypo Alpe Adria banka

Dečija štednja u Hypo banci je organizovana kao HypoLand klub.
Prilikom otvaranja štedne knjižice dete dobija i Hypoland člansku kartu u koju se lepe sakupljene Hypo nalepnice. Kod otvaranja Hypoland štednje dobija se prva nalepnica, a svakim daljim povećanjem štednog uloga za 10 evra dobija se po jedna nalepnica. U zavisnosti od broja prikupljenih nalepnica dete bira poklon iz jedne od četiri kategorije poklona.

 

Volks Bank

Volksbank za svoje najmlađe klijente nudi štedne tekuće račune dečije štednje sa stimulativnim kamatama za RSD i EUR uloge.
Na dinarski i devizni štedni tekući račun koje u ime deteta može otvoriti roditelj, obračunava se kamata na štednju u visini od 5% godišnje.
Kod dečije štednje novac je dostupan u svakom trenutku jer se ne radi se o oročavanju sredstava. Kamata na dečiju štednju se za dinarske uloge pripisuje mesečno, a za uloge u evrima poslednjeg dana u godini.

Euro bank EFG

Na račun otvoren u evrima novac u gotovini ili trajnim nalogom može uplaćivati isključivo roditelj ili zakonski zastupnk deteta.

Na račun otvoren u dinarima, novac mogu uplaćivati i bake,deke, rodbina ili prijatelji.

Sredstvima na štednom računu deteta možete raspolagati u svakom trenutku, sve do punoletstva deteta.

 

 

Srpska Banka

Proizvod „Đačka štednja“ je dugoročna oročena devizna štednja na ime maloletnog lica-štednja od 0 do 18 godina.

· Stepenasta kamatna stopa- od 6 do 8,5 odsto- na svake 3 godine kamatna stopa se povećava za 0,5 odsto

· Neograničen broj uplata tokom trajanja depozita

· Mogućnost podizanja do 30 odsto depozita nakon godinu dana oročenja

 

 Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana