Upotreba platnih kartica na internetu

21.11.2011

Istraživanja izvor: Kamatica

Kupovina na internetu u razvijenom svetu odavno nije novost. Kod nas se može reći da jedva postoji.
Platne kartice u Srbiji su tokom 90- tih nestale. Od 2001. su ponovo zaživele. U Srbiji je izdato preko 6 miliona platnih kartica. Pored domaće Dina kartice tu su i Master Card, Visa, Maestro, American express, i mnoge druge.


Kvalitetane internet  veze poput ADSL i kablovske veze,  koje su neophodane,  takođe  postoje relativno od skoro. Može se reći da sada postoje svi uslovi da trgovanje na internetu zaživi.

Veb šopovi kako se originalno nazivaju prodavnice na internetu,sajtovi turističkih agencija, aerodroma, avioprevoznika, hotela, bilet servisa samo su naka od mesta gde se može platiti na internetu. Možete naručiti knjigu, kladiti se, pogledati film i sve to platiti platnom karticom. Visa, Master Card, American Express sve jedno je samo ako kartica ima osobinu da može da se koristi na netu.
Sve to moguće je uraditi na inostranim sajtovima. Naših je vrlo malo. Zapravo, internet prodavnica je malo. Javnih servisa nema uopšte.  Autobuske karte nije moguće kupiti internetom, aviokarte  samo na inostranim sajtovima. Glavni razlog su kažu poznavaoci veliki troškovi izrade sajta na kome može da se plaća i visoke provizije koje banka, iz pozadine, naplaćuje od prodavca.
Iako je najmasovnija, domaću  Dina  karticu kojem se može plaćati na internetu možete dobiti samo u četiri manje banke.
-    KBC banka
-    Poštanska štedionica
-    Privredna banka
-    Univerzal banka
Broj sajtova na kojima njom možete plaćati je isti. Tu su Talekom, Telenor ,Jat i E Uprava.  

U brojevima
•    Broj onih koji onih koji obavljaju plaćanja preko interneta se gotovo udvostručio tokom protekle tri godine (sa 11% 2009. na 20% 2011. godine)
•    Vlasnici kartica iz Srbije koji obavljaju plaćanja putem interneta, najčešće to čine nekoliko puta godišnje (31%)
•    Korisnici kartica u Srbiji preko interneta najčešće kupuju odeću i obuću i plaćaju računePoslednjih dana javnost je obaveštavana da će finansijske  vlasti obezbediti podršku  za dolazak velikog servisa za plaćanje na internetu PejPala (PayPal). Ovaj servis bi svojim načinom rada mogao u  mnogome da popravi mogućnosti za trgovanje na srpskim sajtovima.


Kako izgleda kupovina na internetu

Karticom na internetu možete kupovati na nekoj od takozvanih internet prodavnica (veb šopova). Prodaje se mnogo što šta-garderoba, igračke, knjige,zavese, tehnička robu. Takođe moguće je rezervisati  smeštaj u hotelu ili kupiti avio kartu. Na prodaji su i naučni radovi, članarine za biblioteke. Neizbežne su i  igre na sreću.
Sajtovi mogu biti strani ili domaći. Ako su strani cene su uglavnom izražene u eurima ili dolarima. Na domaćim sajtovima cene su u dinarima.
Kupujete tako što izaberete uslugu ili robu koju želite da kupite  i pređete na stranicu za plaćanje. Na toj stranici su Vam detaljno objašnjeni uslovi kupovine i ukupna suma koju plaćate. Ovde je važno da obratite pažnju na visinu dodatnih troškova. To mogu biti troškovi transporta, osiguranja, ambalaže, otkazivanja  i slično.
Potrebno je da odaberete vrstu kartice kojom plaćate. To mogu biti Visa, Master Card, American express itd.  Ovde unosite ime i prezime sa kartice, broj kartice sa prednje stane, i rok do kog je kartica validna. Na kraju unosite kod  za verifikaciju koji čine poslednje tri cifre odštampane na polju gde se nalazi potpis, na poledjini kartica. Ako kupujete avio kartu moraćete da unesete broj pasoša i adresu.
Kada potvrdite transakciju dobijete potvrdu na ekranu. Vaša banka zadužuje vaš račun a vi dobijate ono što ste platili.  

Da li se za plaćanje na internetu koriste debitne ili kreditne platne kartice

Za plaćanje na internetu možete koristiti i kreditne i debitne kartice. Nema ograničenja. Važno je da sama kartica ima tu osobinu da može da se koristi na internetu.  Naravno važno je i da na kartici-računu koji je za nju vezan ima dovoljno sredstava.
Za plaćanje karticom na internetu banke u Srbiji Vam uglavnom ne naplaćuju proviziju od vlasnika kartice. Naplatiće je od prodavca- vlasnika sajta.
Ako plaćate kreditnom karticom imaćete dodatne troškove kamate.

U ponudi su Visa i  MasterCard.
Neke banke nude i preporučuju posebne kartice koje se koriste isključivo na internetu. Pre upotrebe potrebno je da ove kartice „napunite“ novcem jer funkcionišu po pripejd sistemu. Uglavnom su vezane za poseban devizni račun.
Kod drugih klijenti uz tekući račun dobijaju  platnu karticu, koja je vezana za isti koju mogu da koriste za plaćanje na internetu. Kada platite na „netu“ banka skine iznos sa tekuceg računa. Ove banke više ulažu u bezbednost. 

 

Banka Naziv kartice Vrsta
Alpha Bank Visa Electron Debitna -uz tekući račun
Alpha Bank Premium Visa Classic Kreditna
Banca Intesa Master Card Kreditna
Banca Intesa Visa Internet Samo za internet pripejd
Raiffeisen Bank VISA Virtuon Samo za internet pripejd
Erste Bank Gift kartica Pripejd
Komercijalna Visa internet Samo za internet pripejd
Komercijalna banka Mastercard installment Kreditna

 


Postoje i takozvane „poklon“ kartice koje je takođe moguće koristiti za plaćanje na internetu.
Što se kreditnih i revolving kartica tiče neke mogu na internet a druge ne. Sve zavisi od osobine koju im je banka odredila.
Najveće banke  nude i jednu i drugu mogućnost a ima i banaka koje u ponudi nemaju kartice koje „rade“ na internetu.
Kartica kojom može da se plati na internetu ima na traci sa potpisom odštampan broj čije poslednje tri cifre čine verifikacioni kod. Bez ovog broja nije moguće obaviti plaćanje. Ovaj broj se još naziva KVK , CVV2 ili CVC kod.
Važno je znati da izraz „credit card“ koji se spominje na stranim sajtovima nema značenje „kreditna kartica“ koje se koristi kod nas. „Credit card“ znači platna kartica.
Gde god da izaberete plaćanje putem „credit card“ možete platiti i debitnom i kreditnom karticom.  
Ako ste karticom platili na internet sajtu iz inostranstva i cena je bila u evrima obratite pažnju pažnju na to po kom kursu banka obračunava iznos koji ste plaćali.


U čemu se plaćanje preko PayPala razlikuje od ostalih plaćanja na internetu

Pejpal je poseban, širom sveta razgranat, servis za plaćanje na internetu u koji su povezani i kupci i prodavci.  On predstavlja neku vrstu pouzdanog centra za plaćanje na internetu. Kada se jednom prijavite na Pejpal  ostavite jedanput podatke o kartici i nije potrebno da to ponovo radite.
Time izbegavate rizik koji postoji prilikom ostavljanja podataka o kartici na internetu, a uštedi se i vreme.
Kada ste prijavljeni i jednom ostavili podatke o kartici  možete da kupujete na svim  sajtovima koji su povezani u  PejPal servis.
Sve internet trgovine koje su povezane sa Pejpalom smatraju se pouzdanim. Nekada i sami trgovci imaju račun kod Pejpala na koji primaju uplate. Paypal pruža zaštitu kako kupcima tako i prodavačima.
PejPal daje i mogućnost da otvorite neku vrstu računa na internetu na koji možete da prebacite novac i kasnije sa njega plaćate na raznim veb šopovima.   
Iz Srbije još uvek nije moguće koristiti usluge PayPala. Usled ograničenja i procedura propisanih zakonom o deviznom poslovanju PayPal jednostavno ne prihvata srpske kartice.
Naši trgovci bi imali problem jer bi robu fakturisali i poslali nekome u svetu a uplatu dobili od Pej Pala, što je protivno propisanim izvoznim procedurama.    

Kako i šta se kupuje na Srpskim sajtovima

Trgovaca koji svoju robu nude preko interneta uz mogućnost da je platite karticom još uvek je malo. I dalje preovladjuje plaćanje pouzećem.
Prvi su led probili mobilni operateri i trgovci mobilnim telefonima, belom tehnikom i ostalim elektro uređajima. Sada je moguće kupiti i knjige, karte za koncert ili dopuniti kredit na mobilnom telefonu. Manji trgovci se žale da su bankarske provizije koje moraju da plate da bi vam nešto naplatili preko interneta veoma velike i da idu do 5%.

Šta se kupuje na stranim sajtovima

Naši sugradjani koji su se oprobali u kupovinama  na internetu najviše su trošili na kupovinu avionske karte,  rezervisali smeštaj u hotelu za letovanja, zimovanja i službene puteve.
Plaćanje hotela na internetu ima veliku prednost  ukoliko odlučite da da odustanete od putovanja. Možete to da uradite bez ikakvog troška. Ako se ne pojavite u hotelu bićete zaduženi samo za cenu jednog noćenja. Ako odustanete na vreme nećete ništa platiti. U slučaju aranžmana kod turističke agencije ovako nešto nije moguće.
Pripadnici mlađih genercija kupovali su garderobu, muzičke i CD- ove sa igricama ili licence za softvere. 

Pravila za sigurnu upotrebu kartica na internetu

Na zapadu se kartice koriste za plaćanje koristi bez bojazni. Banke su garanti  u slučaju zloupotreba. Kod nas to nije slučaj.
Banke u Srbiji ne garantuju Vam još uvek da će nadoknaditi štetu ako je neko zloupotrebio vašu karticu. Zato je potrebno obratiti pažnju na minimum sigurnosnih pravila.

1.    na veb-stranici na kojoj je formular za unos broja kartice i uvek proverite da li veb-adresa počinje sa “https” 
2.    tokom obavljanja plaćanja, pažljivo čitajte sva obaveštenja koja vam se pojavljuju na ekranu, nikada nemojte poruke koje se pojavljuju da zanemarujete ili da ih zatvarate bez prethodnog čitanja
3.    nikada nemojte da unosite svoj PIN pri kupovini putem Interneta
4.    koristite kartice isključivo na sajtovima velikih i poznatih kompanija i trgovaca jer oni mogu da obezbede adekvatnu zaštitu. To su avio kompanije,  aerodromi, sajtovi hotela, sajtovi specijalizovani za turizam  poput e-bookinga ili  za trgovinu poput  ebay- a, za komunikaciju poput Skajpa. 
5.    podatke sa kartice –broj i  unosite samo kada nešto plaćate
6.    ne dozvolite da nikome da fotokopira vašu karticu, ovo se odnosi i na recepcije hotela u kom ste odseli
7.    nemojte slati fotokopiju kartice mejlom
8.    ne ostavljajte karticu u posed  bilo kome
9.    ne dajte broj kartice i verifikacioni kod nikome
10.    ne koristite kartice na sajtovima za odrasle
11.    ne koristite kartice na nepoznatim sajtovima za igre na sreću
12.    bolje je koristiti posebnu karticu kojom ćete plaćati samo na internetu i na računu te kartice ne treba držati puno novca.
 

Primenom novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga u slučaju zloupotrebe novog zakona najveći rizik preuzimaće banke i one će snositi najveći deo gubitka nastalog zloupotrebom.

 Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana