Kako bezbedno koristiti platne kartice u inostranstvu

13.07.2012

Istraživanja izvor: Kamatica

Pre nego što se zaputite na neku od morskih destinacija, obavezno se raspitajte kod svoje poslovne banke o svim detaljima.

U jeku sezone godišnjih odmora i ubrzanih priprema za odlazak na zasluženi odmor, većina ljudi ima dilemu da li sa sobom nositi gotovinu ili neku od platnih kartica.

Nošenje gotovine nije baš najsigurnije rešenje. Čuvanje novca u inostranstvu, eventualna konverzija u drugu valutu (na primer, u Hrvatskoj ili Turskoj), može odmor pretvoriti uzamor. Nasuprot tome, korišćenje platne kartice maksimalno pojednostavljuje raspolaganje novcem, bez obzira na  to da li se radi o plaćanju robe i usluga na prodajnim mestima koja imaju istaknuti znak kartice koju posedujete ili je reč o podizanju gotovine na bankomatu.

Svakako, pre nego što se zaputite na neku od morskih destinacija, krajnje je neophodno raspitati se kod svoje poslovne banke o načinu funkcionisanja kartica u inostranstvu, kao i eventualnim opasnostima pri njihovom korišćenju.

Provizija od jedan do tri evra

Najpre je neophodno proveriti da li je vaša platna kartica upotrebljiva u inostranstvu ili samo u zemlji. Najčešće kartice iz „dina kard” programa možete koristiti samo u našoj zemlji, a sve ostale kartice iz „viza”, „master”, „meastro”, „dajners” i „amerikan ekspres” programa možete koristiti i u zemlji i u inostranstvu.

Bez obzira na to da li je neka od ovih kartica predviđena za korišćenje u inostranstvu, prvo treba proveriti da li je kod banke potrebno posebno aktivirati korišćenje kartice u inostranstvu.

Isto tako u cilju sprečavanja zloupotrebe, funkcionisanje kartice je ograničeno dnevnim i mesečnim limitom kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Dakle, obavezno proverite koliki je limit na  vašoj kartici za korišćenje u inostranstvu i ukoliko vam je potreban veći, blagovremeno podnesite zahtev banci za odobrenje veće sume.

Karticu je najbolje izabrati prema ceni korišćenja u inostranstvu. Ovo znači da iz ponude debitnih, kreditnih i čardž kartica koje su predviđene za korišćenje u inostranstvu izaberete onu za koju ćete platiti najmanje naknade za plaćanje usluga na terminalima, podizanje gotovine na bankomatima, kao i naknade za obračunsku valutu. Ova informacija je dostupna u ekspoziturama bankama,kao i na sajtu banaka.

Banke naplaćuju naknadu za podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu od jedan do tri odsto, kao i naknadu za plaćanje usluga na POS terminalima u iznosu od jedan odsto. U ovu računicu se mora uzeti u obzir da većina banka ima propisan i minimalni novčani iznos naknade u odnosu na procenat, tako da u slučaju da je procenat manji od propisanog novčanog iznosa, banka će vam naplatiti onaj veći iznos, konkretno minimalni novčani iznos.

Za podizanje gotovine koristiti debitnu karticu

U slučaju da postoji potreba za podizanjem gotovine svakako je bolje koristiti debitnu karticu nego kreditnu, zbog manje provizije koju banka naplaćuje za ovu transakciju kako u zemlji tako i u inostranstvu. Pri tome, ako gotovinu podižete sa kreditne kartice, banka će vam na to još obračunavati i kreditnu kamatu.

Kod pojedinih banaka koje posluju u okviru međunarodne grupacije, za podizanje gotovine debitnom karticom na bankomatima te banke u inostranstvu neće vam biti naplaćena provizija. Po ovom principu Erste banka za podizanje gotovine debitnom karticom Erste banke na bankomatima članice Erste grupe ne plaća se provizija u osam zemalja – Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Rumuniji, Mađarskoj i Ukrajini.

Dakle, za podizanje gotovine najpogodnije su debitne kartice, dok plaćanje kupovine ili drugih usluga možete obaviti i kreditnom karticom.

Pri korišćenju bankomata ili plaćanju usluga prvo proverite da li trgovac ili bankomat primaju tip kartice koji nameravate da koristite. To se najčešće može utvrditi prema vidno istaknutim nalepnicama, ali će ponekad, kad su trgovci u pitanju, biti neophodan i lični kontakt.

Prilikom podizanja gotovine ili plaćanja debitnim karticama, na bankomatu ili POS terminalu izaberite vrstu računa uz koji je vezana vaša kartica. Biće navedeni, na primer: currentaccount (tekući račun), debit ili cashaccount. Ako plaćate ili podižete novac kreditnom karticom, izaberite vrstu računa creditaccount.

U slučaju da vam trgovac (ili bankomat) ponudi konverziju valuta na licu mesta, savetujemo da to odbijete. Kursevi za ovakvu konverziju veoma su nepovoljni. Recimo, ako karticom vezanom za dinarski račun plaćate u nekoj od zemalja članica EU i trgovac vam ponudi da račun iskaže u dinarima, odbijte ponudu. Konverziju će vam uraditi banka pod neuporedivo povoljnijim uslovima od onih koje biste dobili od trgovca.

Za upotrebu kartice u inostranstvu uvek je neophodno sa sobom imati i lični dokument, u ovom slučaju pasoš.

Proveriti stanje na računu

Pre odlaska na odmor radi adekvatnog raspolaganja potrebnom količinom novca proverite stanja na računima vezanim za vaše kartice, ali u to stanje uračunajte i slipove koji eventualno treba da stignu na naplatu za vreme trajanja vašeg odmora. Uključite SMS servis o obavljenim transakcijama, što vam je dodatna kontrola pri korišćenju kartice.

Korišćenje kartica u inostranstvu svakako zahteva oprez, kao i pažljivo čuvanje. Sve vreme boravka u inostranstvu kartice morate pažljivo čuvati i ne gubiti ih iz vidokruga dok se obavlja plaćanje.  Obavezno proverite iznos pre potpisivanja računa, jer vam jedna cifra više može prouzrokovati veliku štetu i još gore, blokirati račun platne kartice. Tako prilikom plaćanja računa u restoranima obavezno zahtevajte da se plaćanje obavi pred vama, a pri podizanju novca na bankomatima obratite pažnju na izgled bankomata i, ukoliko vam se bilo šta učini sumnjivim, ili odstupa od uobičajenog, odmah pozovite banku.

U slučaju odbijene transakcije, obavezno tražite potvrdu o odbijenoj transakciji (slip) i čuvajte je radi kontrole eventualnog neosnovanog zaduživanja računa.

Takođe, nikako ne otkrivajte PIN broj drugim licima bez obzira da li je u pitanju podizanje gotovine ili plaćanje usluga. Isto tako nikome nemojte davati platnu karticu da za vas obavi plaćanje ili podizanje novca.

Šta u slučaju gubitka ili krađe

Jedna od najbitnijih informacija koje morate imati jeste o tome kako postupiti u slučaju gubitka ili krađe kartice. Obavezno kod sebe morate imati broj telefona na koji se može prijaviti nestanak ili krađa kartice. Ovaj broj se nalazi na poleđini kartice i korisno ga je upisati u telefonski imenik. U slučaju gubitka, krađe ili sumnje na zloupotrebu kartice na ovaj telefonski broj odmah treba prijaviti šta se desilo sa karticom i, ako je potrebno, blokirati je.

Savet: Da rezimiramo, zarad bezbrižnog i sigurnog odmora, pre odlaska na željenu destinaciju naoružajte se svim potrebnim informacijama, pa čak i onim koje vam deluju smešno i – budite pažljivi.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana