Kako izabrati najbolju banku?

22.07.2008

Istraživanja izvor: Kamatica

U Srbiji posluje 35 banaka, koje nude slične usluge, po skoro istim cenama. Pri izboru treba gledati i cenu i kvalitet usluga.

Kada se odluči da uzme kredit većina građana je u velikoj dilemi koju banku da odabere. B92 je istraživao kako da izabrati onu banku koja najviše odgovora kreditnim potrebama. Na to pitanje, stručnjaci kažu, pravi odgovor i ne postoji. Sve zavisi od prioriteta i mogućnosti klijenta.

Guverner Narodne banke Srbije kaže da treba tražiti banku koja ima najniže prateće troškove.

"Koliko bi me koštala prevremena otplata. U slučaju da želim da prevremeno otplatim, da li bi mi zakinuli jedan, dva ili tri odsto. Isto tako, ako se radi o kratkoročnim, po kom kursu se računa deviza, kupovni prodajni ili srednji, i tako dalje", kaže Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije.

Neki bankari kažu da je uzimanje kredita slično i kupovini bele tehnike, garderobe ili nameštaja. Ako se tako postavi dilema, onda treba proveravati i kvalitet i cenu. I da se ne zaboravi, kod kredita svaka greška se dodatno plaća.

"Kao i kod svakog drugog proizvoda, gledam kvalitet i cenu. Kad pogledam cenu pogledam onu stvarnu i nominalnu, i efektivnu. Pre svega kad govorim o ceni onda je to kamata. Dobro izračunam i uporedim, sam proverim na kalkulatoru", kaže Goran Milićević, iz Komercijalne banke.

Među tim, bankari kažu da ipak nije sve samo u troškovima. Ima nešto i u odnosu bankar-klijent. U Srbiji ova veza još uvek nije dovoljno razvijena, pa se nekad dešava i da zbog neznanja bankara izabrani proizvod ne bude najpovoljnija varijanta. Da li je to neznanje, ili namerno skrivanje pratećih troškova pitanje je poverenja.

"Kad kažem poverenje to je nešto što se može kvantifikovati. To je, pre svega, transparentnost odnosa banke prema klijentu, u smislu da li klijent u svakom momentu zna kojim je troškovima izložen u poslovanju sa tom bankom ili određenim proizvodom", kaže Darko Popović iz Inteza banke.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana