Subvencionisani potrošački krediti Vlade Srbije

12.02.2009

Istraživanja izvor: Kamatica

Subvencionisani krediti za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvedenih u Srbiji će najverovatnije početi da se odobravaju poslednjih dana februara i početkom marta 2009. godine.

 
Jedini uslov za dobijanje ovih kredita biće da se oni koriste za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvođača u Srbiji. Ostali uslovi u pogledu kreditnog zaduženja i rejtinga klijenta će biti isti kao i tržišni, a njihovu kontrolu sprovodiće poslovna banka koja odobrava kredit.
 
Procedura će izgledati ovako:
  1. Kupac od prodavca uzima profakturu na kojoj se jasno vidi da je roba, koja se kupuje, proizvedena u Srbiji.
  2. Dobijenu profakturu uz zahtev za kredit, koji se dobija u banci, podnosi poslovnoj banci koja odobrava ovu vrstu kredita.
  3. 30 dana nakon odobravanja kredita građanin je dužan da dostavi kopiju fiskalnog računa i garantnog lista uz davanje originala na uvid. Ove obaveze su oslobođeni kupci tepiha i podnih obloga.
 
Rok otplate kredita biće između 5 i 7 godina. Maksimalni rok otplate od 7 godina i najnižu godišnju kamatnu stopu od 4,5% dobiće kupci automobila „Fiat Punto“. Za nameštaj, tepihe, kućne aparate, poljoprivrednu mehanizaciju, belu tehniku i sl., rok otplate biće 5 godina, a godišnja kamatna stopa 6%.
 
U slučajevima nepoštovanja uslova i rokova, kamatna stopa će biti uvećana za 5% i time se po ceni približiti potrošačkim kreditima na tržištu.


Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana