Subvencionisani potrošački krediti i krediti za Punto

02.03.2009

Istraživanja izvor: Kamatica

Poslovne banke već uveliko rade na odobravanju subvencionisanih potrošačkih kredita Vlade Srbije. Najveće interesovanje svakako izaziva subvencionisani kredit za „Punto“ i to prvenstveno uz program „staro za novo. Međutim, pomalo u senci su ostali subvencionisani potrošački krediti za robu koja je proizvedena u Srbiji.

Ovi krediti se mogu koristiti za trajna potrošna dobra, isključivo za poljoprivrednu mehanizaciju, kućne aparate, nameštaj, podne i zidne obloge i tepihe.  Uprkos prvenstveno najavljenim kreditima za svu robu proizvedenu u Srbiji, spisak trajnih potrošnih dobara je "skraćen", tako da će oni koji su planirali npr. kupovinu građevinskog materijala ili bele tehnike biti uskraćeni za korišćenje subvencionisanih potrošačkih kredita.
 
Jedini uslov za dobijanje ovih kredita je da se oni koriste za kupovinu trajnih potrošnih dobara proizvođača u Srbiji. Ostali uslovi u pogledu kreditnog zaduženja i rejtinga klijenta će biti isti kao i tržišni, a njihovu kontrolu sprovodiće poslovna banka koja odobrava kredit.
 
Procedura je sledeća:
1.       Kupac od prodavca uzima profakturu na kojoj se jasno vidi da je roba, koja se kupuje, proizvedena u Srbiji.
2.       Dobijenu profakturu uz zahtev za kredit, koji se dobija u banci, podnosi poslovnoj banci koja odobrava ovu vrstu kredita. Banka će u ovom koraku zahtevati popunjavanje Saglasnosti za kreditni biro i uverenje o stalnom zaposlenju zajmotražioca.
3.       30 dana nakon odobravanja kredita građanin je dužan da dostavi kopiju fiskalnog računa i garantnog lista uz davanje originala na uvid. Ove obaveze su oslobođeni kupci tepiha i podnih obloga.
Kada je u pitanju kupovina vozila Punto, banke trenutno zahtevaju uglavnom neki od elemenata za naručenu kupovinu automobila, uglavnom je to broj šasije ili slični identifikacioni broj automobila. Obzirom da se automobil samo sklapa u Srbiji, ove brojeve kupci dobijaju u auto salonima i ostalim prodajnim objektima za automobile. Uz to, potrebno je da neposredno pred samu transakciju kupovine automobila odvezete svoj automobil stariji od 10 godina u ovlašćeni reciklažni centar i uzmete potvrdu, odnosno, revers. Na osnovu ovih dokumenata, kredit će biti uplaćen i moći ćete da preuzmete svoje vozilo.
 
Postoji i mogućnost da uplatite učešće za ovaj kredit i na taj način smanjite visinu mesečne rate, koju ćete plaćati narednih godina.
 
Rok otplate kredita biće između 5 i 7 godina. Maksimalni rok otplate od 7 godina i najnižu godišnju kamatnu stopu od 4,5% dobiće kupci automobila „Fiat Punto“. Za nameštaj, tepihe, kućne aparate, poljoprivrednu mehanizaciju, podne i zidne obloge, rok otplate biće 5 godina, a godišnja kamatna stopa 6%.
 
U slučajevima nepoštovanja uslova i rokova, kamatna stopa će biti uvećana za 5% i time se po ceni približiti potrošačkim kreditima na tržištu.


Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana