Banke skraćuju rokove otplate kredita

18.10.2007

Istraživanja izvor: 24 sata

Banke su saglasne da prihvate preporuke Udruženja banaka Srbije (UBS) o skraćivanju rokova otplate potrošačkih kredita, izjavio je Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja, i dodao da se ne očekuju nove restriktivne intervencije Narodne banke Srbije.

Dugalić je objasnio da je svim bankama sugerisano da ograniče rokove otplate potrošačkih kredita na razuman rok, kao i da se povede računa o minimalnim mesečnim otplatama po zaduženjima na kreditnim karticama.
- Savetovali smo da rok otplate potrošačkih kredita bude pet godina, za kupovinu automobila maksimalno sedam godina, a da minimalna mesečna otplata po revolving karticama bude pet odsto - izjavio je Dugalić.

Prema prvim saznanjima UBS-a, banke su prihvatile sve sugestije, pa Dugalić ne očekuje nikakva nova ograničenja NBS.

Guverner NBS Radovan Jelašić rekao je nedavno da će centaralna banka sačekati da se komercijalne banke same dogovore. Ipak, građanima se preporučuje da pre nego što podignu bilo koji kredit, dobro razmisle i provere sve uslove zaduživanja, jer manja rata i manja mesečna otplata često znače da će klijent u krajnjoj računici vratiti mnogo više novca.
- Zaduženost građana u Srbiji nije toliko velika koliko se predstavlja. Prosečni dug po stanovniku je nešto veći od 400 evra, dok u nekim zemljama Zapadne Evrope iznosi čak 12.000 evra - objašnjava Dugalić.

Iako gotovinski krediti i dalje predstavljaju najčešći vid kredita koje građani podižu u bankama, njihov ukupni iznos se smanjio na 128,3 milijarde u odnosu na 132 milijarde, koliko je iznosio pre uvođenja mera NBS. U UBS objašnjavaju da od uvođenja Kreditnog biroa građani mnogo redovnije vraćaju kredite, pa učešće kašnjenja u ukupnom dugu po osnovu bankarskih kredita iznosi svega četiri odsto.Pogledajte arhivu istraživanja
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana