Tekst objavljen: 31.01.2023 11:55        


Od 399 internet trgovina koje su vlasti Evropske unije kontrolisale u prethodnom periodu čak 148 učestvuje u manipulativnim poslovima, saopštila je juče Evropska komisija

Čak 40% evropskih sajtova za trgovinu vara kupce


Kontrola je obavljena u saradnji sa nacionalnim organizacijama za zaštitu potrošača u 23 države članice, Norveškoj i Islandu , a proveravane su onlajn trgovine koje prodaju robu široke potrošnje - od tekstila do tehničke robe. Inače, fokus je bio na tri vrste prevara koje kupce teraju da donose odluke koje nisu u njihovom interesu. Tu su pre svega lažni merači vremena, primamljive reklame koje dovode do impulsivne kupovine ili pretplate i skrivene informacije koje kupac dobija tek pošto obavi transakciju.

Poverenik za pravosuđe Didier Rejnders je izjavio da EU već ima načine kako da pomogne potrošačima i pozvao je nacionalna udruženja da se bore protiv prevara i ovakve prakse na onlajn tržištu. Takođe je saopšteno da će Evropska komisija pregledati celokupno zakonodavstvo o potrošačima kako bi sve bilo prilagođeno digitalnom dobu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Od 399 kontrolisanih sajtova 42 su koristila lažne brojače vremena sa rokovima za kupovinu određenih proizvoda, 54 stranice su dizajnom ili izborom jezika usmeravale potrošače prema određenim izborima - od pretplate do skupljih proizvoda ili mogućnostima dostave.

Utvrđeno je da 70 onlajn prodavnica krije važne informacije, poput troškova dostave, sastava proizvoda ili dostupnosti jeftinijeih artikala, a 23 stranice su izbegavale osnovne informacije kako bi naterale potrošače da se pretplate na neku uslugu. Od 102 kontrolisane aplikacije 27 je, kako se ispostavilo, koristilo makar jedan od pomenutih prevara. Kako navode u Evropskoj komisiji, sada bi nacionalna tela trebalo da pokrenu postupke protiv ovih trgovaca.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
sajtovi za trgovinu trgovina evropska unija evropska komisija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana