Tekst objavljen: 06.07.2024 9:00        


Ove godine se u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope očekuje znatno poboljšanje ponude kredita, uz dalje jačanje kreditne tražnje. Rastući neto prihodi od kamata povoljno se odražavaju na profitabilnost banaka. Banke su zainteresovane za proširenje u regionu, ocenila je Evropska investiciona banka u najnovijem istraživanju

Istraživanje EIB: Banke očekuju novi zamah u kreditiranju i veće profite


Prema najnovijem Istraživanju bankarskog kreditiranja u regionu Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CIJIE) Evropske investicione banke, pored oporavka investicija preduzeća nakon perioda sporog rasta, banke očekuju i povećanu tražnju za kreditima svih kategorija, pri čemu se najveći rast očekuje kod hipotekarnih.

Očekuje se da će se pooštravanje na strani ponude kredita, koje traje od 2022. godine usled sukoba u Ukrajini, inflacije i viših kamatnih stopa, uskoro okončati uz znatna poboljšanja u svim segmentima, a naročito kada je reč o hipotekarnim i potrošačkim kreditima.

Banke u regionu navele su poboljšanje tržišnih projekcija i bolje uslove finansiranja kao faktore koji doprinose ublažavanju kreditnih standarda, nagoveštavajući veću spremnost da daju kredite klijentima. Kreditni kvalitet u regionu takođe beleži poboljšanje. Nakon pada u 2023. godini, projekcije za 2024. ukazuju da će udeli problematičnih kredita u različitim zemljama CIJIE nastaviti da se smanjuju.

"Pozitivni izgledi koje pokazuje Istraživanje bankarskog kreditiranja ohrabrujući su znak za privredni razvoj regiona”, rekao je potpredsednik EIB Kirijakos Kakuris. „Jačanjem bankarskog sektora očekujemo dalji napredak u ekonomskom približavanju regiona i rast investicija, otvaranje novih radnih mesta, kao i bolji životni standard širom Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope."

Bolji pokazatelji adekvatnosti kapitala daće bankama veću fleksibilnost u podržavanju rasta kredita. Pored toga, banke kažu da se njihova profitabilnost u regionu CIJIE poboljšala u odnosu na nivo grupacije, pri čemu su predstavništva u regionu u proseku profitabilnija od svojih matičnih banaka. Na pitanje o svojim dugoročnim strategijama, 58 odstoprekograničnih bankarskih grupacije ukazuje na spremnost da selektivno proširi ili održi isti obim poslovanja u regionu. To je vidno poboljšanje u poređenju sa prethodna tri ciklusa anketiranja, gde je taj procenat iznosio 50 odsto, 45 odstoodnosno 30 odsto.


"Istraživanje bankarskog kreditiranja otkriva jačanje bankarskog sektora i zdrava očekivanja u pogledu kreditnog rasta u regionu", rekla je direktorka ekonomske službe EIB Debora Revoltela.

Nakon izazovnog perioda banke su sve optimističnije u pogledu ekonomskih projekcija i svojih poslovnih perspektiva. Međutim, finansiranje u regionu gotovo se isključivo oslanja na banke, dok strukturne transformacije i inovacije iziskuju veću diversifikaciju izvora finansiranja, kao i razvijenija i integrisanija tržišta kapitala u EU.

Istraživanje EIB pruža detaljnu analizu dinamike kredita i dešavanja u bankarskom sektoru u 12 zemalja u regionu. Obuhvatajući 70 domaćih banaka i lokalnih predstavništava stranih banaka, kao i 12 međunarodnih bankarskih grupa, istraživanje ukazuje na pozitivne izglede za kreditiranje u narednim mesecima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
profiti banaka Evropska investiciona banka (EIB) istraživanje evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana