Tekst objavljen: 29.05.2017 11:47        


Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) pojavile se se na Beogradskoj berzi 7. februara 2011. godine sa početnom cenom od 641 dinar, a do danas, vrednost akcija ove kompanije je duplirana.

Kako kupiti akcije Aerodroma na berzi?

Kompanija je u većinskom vlasništvu države (83,1% akcija), listirana je na berzu po zakonu o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu po kojem je građanima pripala po jedna akcija ove kompanije.

Do sada je više od 1,5 miliona građana prodalo akcije Aerodroma, dok se mali broj odlučio i da ih dokupi na berzi. Prilikom prodaje akcija ove kompanije nije neophodno posredstvo brokerskih kuća, već je dovoljno da vlasnik akcije zatraži od Poštanske Štedionice da u njegovo ime proda akcije.

Otvaranje namenskog računa u bankama koje su članovi Beogradske berze se uglavnom ne naplaćuju.

Što se tiče vlasničkog računa tj. otvaranje računa u Centralnom registru košta od 500 do 1.000 dinara zavisno od toga da li banka naplaćuje ovu uslugu ili ne.

Oni koji su se pak odlučili na kupovinu, u prethodnih par godina su mogli dosta zaraditi na osnovu rasta cene, a proteklih godina kompanija je isplaćivala dobre dividende. Računajući i ovu godinu, akcionarima je pripalo oko 225 dinara po akciji na ime dividende.

Ukoliko ste odlučili da investirate svoj novac i kupite akcije ove kompanije, postupak trgovanja je prilično jednostavan: neophodno je sklopiti ugovor sa brokerom, deponovati novčana sredstva na račun za kupovinu akcija u banci, i ispostaviti nalog kupovine - kažu u Wisebroker-u.


Na sajtu berze može se pronaći spisak Brokersko-dilerskih društava koje su članovi Beogradske Berze ili neku od banaka koja je takođe član. Prilikom kupovine ili prodaje akcija na berzi, morate otvoriti namenski račun za trgovanje, a potom i vlasnički račun kod Centralnog Registra HoV.

Brokersko - dilerskih društava koje su članovi Beogradske Berze je trenutno 34, a odabirom jedne od njih, Vam je omogućeno da kupujete i prodajete akcije na berzi.

Iako je investiranje u akcije jedan od najrizičnijih oblika ulaganja, prihod koji ova investicija donosi može biti veoma isplativ. Većina malih investitora nije upoznata sa načinom kupovine akcija na berzi pa je samim tim ovaj vid ulaganja najnerazvijeniji u odnosu na sve druge vidove ulaganja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
aerodrom nikola tesla kupovina akcija Beogradska berza Wice broker investicije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana