Tekst objavljen: 25.09.2013 12:00        


Dodatne pogodnosti koje kartice sa sobom donose, poput odloženog plaćanja, plaćanja na rate i polisa osiguranja, odlučujući su kriterijum prilikom odabira platne kartice za gotovo polovinu korisnika u Srbiji, pokazuje istraživanje MasterIndex kompanije MasterCard.

Kako Srbi biraju kartice: Odloženo, pa na rate

Kada biraju platnu karticu, korisnici kartica uzimaju u obzir i dostupnost bankomata (41,2%), banku izdavaoca kartice (35%) i niske kamatne stope i provizije (21,6%).

Korisnici bi želeli da plaćaju karticama i na nekim lokacijama gde to sada nije moguće zbog nedostatka POS terminala, pa bi 51,6% ispitanika želelo da koristi kartice za plaćanje u državnim i opštinskim institucijama, 29,8% u telekomunikacionim kompanijama, 18,2% na pijacama, 16,6% na kioscima i 16,1% u taksi vozilima. Takođe, korisnici bi želeli više POS terminala za plaćanje na benzinskim pumpama i u sportskim i kulturnim objektima. Ovo istraživanje je obuhvatilo i pitanje bankarskih inicijativa koje bi stimulisale korisnike da češće plaćaju karticama. Aktivni korisnici kartica su na prvom mestu izdvojili brzinu plaćanja (58,3%), a pored toga i trgovačke vaučere (41,2%), nagrade (31,2%) i humanitarne akcije (29,5%).
Istraživanje MasterIndex je pokazalo je da 52,8% ispitanika ima debitnu karticu, a 37% i debitnu i kreditnu karticu.

Debitne kartice se najčešće koriste za kupovinu hrane – 71,1% ispitanika, dok se kreditne kartice najčešće koriste za kupovinu nameštaja i bele tehnike – 42,9% ispitanika.

- Istraživanje MasterIndex je pokazalo da korisnici kartica u Srbiji više vole da koriste debitne kartice prilikom svakodnevnih kupovina, čime imaju lak i bezbedan pristup raspoloživim sredstvima na računu i više kontrole nad svojom potrošnjom, dok kreditne kartice koriste za veće kupovine verovatno zato što im one nude opcije za plaćanje na rate ili na odloženo ili neku drugu vrstu pogodnosti - kaže Artur Turemka, izvršni direktor kompanije MasterCard Europe za Balkan.

- Ovo istraživanje je pokazalo da potrošači ne samo da se dobro razumeju u kartičarske proizvode, već i da vešto biraju one koje im najviše odgovaraju - dodaje on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana