Tekst objavljen: 01.12.2020 16:10        


Popularnost dečjih igračaka je slična mnogim drugim komercijalnim industrijama i menja se iz godine u godinu, tako da oni u vrhu liste najprodavanijih dođu i prođu. Sve to zavisi od svetskih trendova i inovativnosti pojedinih lokalnih proizvođača, a i od dece koja zapravo i biraju šta im se sviđa

Koje su najprodavanije igračke u istoriji?

U moru tih zaboravljenih igračaka ima i onih koje prevazilaze te okvire i postaju globalno popularne i prisutne decenijama unazad, pišu na sajtu City Magazine. Možda nisu baš oduševile decu iz svih zemalja sveta, ali sva je verovatnoća da su čuli za njih i da su mnogi roditelji kao mali birali baš njih. Bez nekog konkretnog reda, o najprodavanijim igračkama pročitajte u nastavku.

Barbika

Barbi lutka je jedna od najdugovečnijih i najprodavanijih igračaka, sa više od milijardu prodatih komada i na stotine varijanti. Ona je deo popularne kulture već pola veka i kao takva je pronašla put i u svet animacije, video igara i drugih proizvoda. Same lutke se i dalje proizvode i prodaju u velikim ciframa širom sveta.

Jo-jo

Vrlo jednostavno, a ujedno i vrlo zabavno i prosto zarazno, igranje jo-joom je nešto čemu teško odolevaju deca, pa i odrasli. Nemoguće je proceniti koliko primera je proizvedeno i prodato, s obzirom na to da je jo-jo u ovakvom ili onakvom obliku prisutan već skoro 2.500 godina. Moderna komercijalizacija desila se 1928. godine u Kaliforniji, kada je otvorena fabrika posvećena pravljenju isključivo ove igračke.

Akcione figurice

Najčuveniji i najzaslužniji za bum akcionih figurica su čuveni Džiajdžojci ili Džijadžojci (po imenu vojnika Dži Aj Džo, odnosno fiktivnog američkog ratnog junaka) napravljeni tokom rata u Vijetnamu. Originalne verzije su bile skuplje od kopija, ali su zato kopije bile dostupne na mnogim pijacama i tezgama širom sveta. Oni su otvorili vrata za prodaju mnogih drugih akcionih figurica, poput Transformersa, Hi-mena i drugih…

Autići

I ovde postoji bezbroj varijacija na temu, gde su najpoznatiji oni proizvođača Hot Wheels, sa više od 4 milijarde prodatih primeraka. Autići su popularni širom sveta među dečacima, bez obzira na njihovu boju kože i sredinu u kojoj žive, tako da se i mnogi očevi sećaju svojih najdražih četvorotočkaša iz detinjstva. Ne zaboravimo ni Burago automobilčiće manjih i većih dimenzija, koji su u i danas veoma popularni kod nas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Hulahop

Jednostavni obruči napravili su bum svojom pojavom krajem pedesetih godina prošlog veka i u prvom mahu prodati su u više od 100 miliona primeraka. Prodaja je kasnije opala, ali se proizvod zadržao do danas i poznat je u raznim krajevima sveta. Njegova genijalnost leži u jednostavnosti, pa iako nisu sve devojčice opčinjene njime, i dalje postoji relativno stabilna prodaja na svetskom nivou.

LEGO kockice

Danske kockice takođe su nešto univerzalno, za šta znaju sva deca, njihovi roditelji, pa i bake i deke. Tu su setovi sa ogromnim brojem kockica od kojih možete praviti nešto proizvoljno, licencirani proizvodi iz mnogih franšiza, automobili, roboti, manje-više šta god vam padne na pamet – već postoji u LEGO varijanti. Procenjuje se da je kompanija proizvela više od 320 milijardi kockica, a zanimljivo je da su oni ujedno i najveći svetski proizvođač automobilskih guma, sve za potrebe raznih setova i kolekcija.

Rubikova kocka

Možda i nijeigračkau najstrožem smislu te reči, ali jeste nešto što privlači pažnju dece i odraslih širom sveta. Izum Mađara Rubika ne služi samo za prostu razonodu, već je u pitanju vežbanje moždanih vijuga sa ciljem savladavanja zagonetke i, često, izazivanje besa i odustajanje od tog cilja. Svakako je dobro za ljude raznog uzrasta kao izazov, ili makar simpatičan detalj na polici.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prodaja igračaka rubikova kocka igračke deca lego kocke barbike

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana