Tekst objavljen: 29.07.2022 17:25        


Više od 38 miliona zaposlenih građana Evrope ne može sebi priuštiti ni sedam dana odmora, pokazalo je istraživanje Evropske konfederacije sindikata

Milioni Evropljana sa redovnim prihodina ne mogu ni sedam dana na odmor


Rastući troškovi života povećavaju pritisak na zaposlene među kojima kontinuirano raste broj onih koji prijavljuju da sve teže sastavljaju kraj s krajem i ne mogu da priušte ni odmor od sedam dana, navodi su u rezultatima istraživanja koje prenosi portal Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost”.

Udeo stanovništva koji iz finansijskih razloga sebi nije mogao priuštiti odmor porastao je od 2019. u više od polovine zemalja članica Evropske unije, dok se broj zaposlenih koji to nisu mogli porastao u 11 zemalja.

Najviše radnika koji ne mogu da “pobegnu” od posla je u Italiji – osam miliona, zatim u Španiji – 4,6 miliona, Francuskoj – 4,1 miliona, Rumuniji – 3,9 miliona i Grčkoj – 1,6 miliona.

Sumorna statistika

Stav Evropske konfederacije sindikata je da se ova sumorna statistika poklapa sa porastom profita evropskih kompanija, što znači da su rukovodioci i akcionari prisvajali više novca na štetu radnika.

Istraživanje je zasnovano na analizi koju je Evropski sindikalni institut uradio koristeći “mikropodatke” Eurostata (biro za statistiku EU) koji nisu javno dostupni.

Iz Evropske konfederacije sindikata ocenjuju da je “velika verovatnoća da će siromaštvo na odmoru postati još gore zbog rasta troškova života i inflacije”. Zato najveća evropska sindikalna centrala naglašava potrebu da radnici širom Evrope ovog leta dobiju pristojno povećanje plata.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Godišnji odmor ne treba da bude luksuz

Komentarišući nalaze istraživanja, zamenica generalnog sekretara Evropske konfederacije sindikata, Ester Linč je rekla da je milionima zaposlenih teško zbog činjenice da ne mogu sebi priuštiti godišnji odmor sa svojim porodicama.

“Godišnji odmor ne bi trebao biti luksuz, već važan deo brige o zdravlju radnika, koji nije ostvariv za mnoge ljude koji se bore da obezbede hranu i plate stanarine. Istovremeno, život je plaža za gazde koji su iskoristili pandemiju da u džep sklone još više profita koji im obezbeđuje njihova radna snaga. Rastuća nejednakost u korišćenju odmora pokazuje da evropska ekonomija ne radi u interesu zaposlenih ljudi”, ocijenila je Linč.

Evropska konfederacija sindikata smatra da je na EU i nacionalnim vladama odgovornost zaštite i jačanja kolektivnog pregovaranja jer je to najbolji način da zaposleni dobiju svoj pravičan udeo kako bi mogli da uživaju u životu umesto što bukvalno preživljavaju.

“Bez pravičnog povećanja plata, poslodavci i političari će se nakon povratka sa svojih ljetnih odmora na jesen suočiti sa ozbiljnim nezadovoljstvom radnika”, zaključila je Linč.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ester linč evropa radnici prihodi odlazak na odmor siromaštvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana