Tekst objavljen: 08.03.2014 12:00        


Stručnjaci globalne konsultantske kuće A. T. Kearney objavili su rezultate istraživanja o navikama klijenata u korišćenju finansijskih proizvoda i bankarskih usluga sprovedenog u saradnji sa britanskom istraživačkom kućom YouGov.

Mlade žene sve više uzimaju finansije u svoje ruke

Rezultati istraživanja pokazali su da postoji razlika u količini proizvoda koje poseduju muškarci i žene. U proseku muškarci poseduju prosečno 4,7 bankarskih i 5,1 proizvoda osiguranja, a žene ih prate sa 4,4 bankarskih i 4,7 proizvoda osiguranja.

Kada su u pitanju navike u upotrebi različitih prodajnih kanala, oba pola se slažu- skoro dve trećine anketiranih muškaraca i žena rekle su da bi bankarski proizvod i uslugu najradije kupili u svojoj lokalnoj filijali, a više od 50 odsto njih bi investicione proizvode najradije kupili tek nakon direktnh konsultacija sa savetnicima. Internet je popularniji za jednostavne transakcije, a za složnije odluke mnogi radije idu direktno do svoje banke i bankara.
Na prvi pogled se ne radi se o bitnoj razlici, ali do većih razilaženja dolazi kada se u obzir uzmu pojedinačni proizvodi. Investicije, penzije, kreditne kartice i osiguranje vozila su kategorije proizvoda kod kojih su razlike između polova najveće.

Iako žene kontrolišu, odnosno utiču na 80% svih odluka o kupovinama, što je najobimniji udeo potrošačke potrošnje, istraživanje je pokazalo da mnogo manje žena poseduje kreditnu karticu, a razlike dostižu čak i 13% (npr. u Italiji).

Investicije su takođe manje zastupljene u finansijskim portfolijima žena. Dok svaki četvrti muškarac u Evropi kupuje investicione proizvode, to važi samo za otprilike svaku šestu ženu. Prema rezultatima istraživanja, žene, u poređenju s muškarcima, ulažu znatno manje u akcije, obveznice i fondove.



U Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji, banke uglavnom imaju viši procenat muških nego ženskih klijenata, što, logično, znači da žene poseduju manje finansijskih proizvoda. U Srbiji žene, u poređenju sa prosekom u pet evropskih zemalja u kojima je istraživanje sprovedeno, poseduju još manji procenat tih finansijskih produkata.

Na posedovanje i upotrebu finansijskih proizvoda kod žena najviše utiče starost. U generaciji žena starijih od 55 godina, znatan procenat se u upravljanju finansijama oslanjao na svoje očeve i kasnije muževe. Na drugoj strani starosne skale, žene mlađe od 25 godina pokazuju vrlo sličan način upotrebe finansijskih proizvoda kao muškaraci.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poslovne žene žene poslovna žena žena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana