Tekst objavljen: 04.09.2022 12:00        


Veverice skupljaju lešnike, psi zakopavaju kosti, a svinje ne čuvaju ništa. Pa zašto čuvamo svoj novac u "kasici prasici"? Kako je ona postala sinonim za štednju?

Ovako je "kasica prasica" dobila ime

Suprotno uvreženom mišljenju "kasica prasica" nema nikakve veze sa tim što su prasci debeljuškasti i brzo se ugoje.

Naziv "kasica prasica" potiče od stare engleske reči za vrstu gline koja se u srednjem veku, oko XV veka, koristila za pravljenje posuđa - pygg. Kada bi porodice tada uštedela malo novca, taj novacostavljali su u glinene posude. Zbog vrste gline od kojih su te posude bile pravljene zvali su ih "pygg bank".

Kako se jezik razvijao, tokom sledećih dvesta-trista godina, ljudi su zaboravili poreklo te reči, pa je pygg postao pig, odnosno svinja, što se u engleskom vrlo slično izgovara. Nepoznati lončar tokom devetnaestog veka mislo je da bi bilo interesantno da posudu za čuvanje novca napravi baš u obliku praseta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Od tada su kasice prasice postale jako popularne i danas se koriste svuda u svetu. Iako se više ne izrađuju samo od gline već i od drugih materijala, i u drugim oblicima, taj naziv se i dan danas zadržao.

"Kasice prasice" naročito su popularne kod dece i smatraju se jednim od najjednostavnijih predmeta koji pomažu deci da nauče vrednost novca i da se nauče štednji.

1 komentar

  1. User image
    Dragan 08.08.2021 16:08

    Vrlo zanimljivo! Hvala što ste to objavili!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
deca zanimljivosti štednja novca kasica prasica ušteda novca

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana