Tekst objavljen: 28.08.2013 12:00        


Iako banke na svakom koraku nude platne kartice kao najlakši vid kupovine, Beograđani i dalje ne mogu da plate neke od najosnovnijih potreba "plastikom". Tako, ko se uputi u pekaru, kod frizera, obućara ili bilo kojeg sitnog zanatlije, moraće sa sobom i dalje da nosi keš, pišu Novosti.

Šta sve ne možeš da platiš karticom u Srbiji

Mada se čini da je sa razvojem modernih sistema plaćanja dovoljno samo provući "plastiku", gotovo sve manje zanatske radnje u prestonici trguju samo za gotovinu.

PROVUCI KARTICU, PA SE VOZI

Kartice ne primaju ni pri registraciji vozila, a zasad niti u jednom taksiju. Platne kartice uskoro bi trebalo da zažive u beogradskim taksijima. - Do kraja godine će svih 530 vozila imati sistem za plaćanje karticom - kaže Vladimir Mirković, iz Naksis taksija.
Žarko Milisavljević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaće da je "malim trgovcima jednostavno povoljnije da ne ulaze u slične finansijske aranžmane sa bankama, jer ovako svaka od njih uzima proviziju".

- Jeste da su građani nekad na gubitku, moraju da trče do bankomata da bi podigli novac, ali, ukoliko kartice ušle u svaku radnju, i same usluge zanatlija bi bilo skuplje - dodaje on.

"Moderni" način plaćanja i veća preduzeća, samoinicijativno biraju. Tako, putnici koji pazare kartu za voz, mogu da je kupe "plastikom", dok na Beogradskoj autobuskoj stanici primaju samo jednu vrstu kartica.

Čak i plaćanje u pošti ima svoja organičenja. Komunalije ne mogu da se izmire direktno sa kartice, već građani prethodno moraju da podignu novac.

Samo gotovinu "vole" i gotovo sve državne ustanove, u kojima brojne usluge, prijave, doplate, uverenja ne mogu ni da se plate na licu mesta, već korisnici moraju sa priznanicom u poštu.

U domu zdravlja se participacija, na primer, plaća direktno, ali samo kešom. Tako je i za registraciju vozila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana