Tekst objavljen: 09.03.2023 12:55        


Može li novac kupiti sreću? Ne nužno

Nobelovci daju odgovor na pitanje: Može li novac da kupi sreću?


Nekoliko studija istraživalo je odnos između plate i zadovoljstva i ispostavilo se da je iznos koji je potreban da bi se osoba osećala srećna i zadovoljna daleko ispod onoga koji imaju Elon Musk ili Jeff Bezos. Studiju je sproveo dobitnik Nobelove nagrade Angus Deaton.

Deaton i njegov kolega ekonomista Daniel Kahneman zaključili su da vrhunac sreće možete dostići s godišnjom zaradom od 75.000 dolara. Više od toga neće vas učiniti srećnijim. Deaton i Kahneman veruju da postaje teško povećati sposobnost da se bavite stvarima koje vas čine sretnima kad zarađujete više od tog iznosa, prenosi MSN.

Kad dođete do tačke u kojoj su sve osnovne potrebe pokrivene, nema puno prostora za kupovinu stvari koje će vas učiniti srećnijima. Vaše slobodno vreme, zdravlje ili odnosi prestaju se poboljšavati istom brzinom kao i vaši prihodi.

Ipak, 75.000 dolara godišnje realnost je samo u bogatim zemljama. Ovakva plata gotovo je nemoguća u zemlji u razvoju. Nadalje, Deaton je svoje proračune napravio još 2010. godine. U nedavnoj studiji, na koju se poziva Business Insider, Matthew Killingsworth povećao je iznos na 85.000 dolara.

Ekonomista Seth Stephens-Davidowitz tvrdio je da je dr. Killingsworth takođe opovrgao Deatonovu ideju. Otkrio je da je moguće povećati sreću nakon granice od 75.000 dolara. Međutim, “morate nastaviti udvostručavati svoje prihode da biste dobili isti porast sreće”, napisao je Stephens-Davidowitz u New York Timesu.

Stephens-Davidowitz je takođe predložio da se porast sreće može vratiti kada dostignete granicu od 8 miliona dolara.

– Studija hiljada milionera koju su vodili istraživači s Harvard Business School otkrila je porast sreće kada neto vrednost poraste iznad 8 miliona dolara – napisao je.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ali učinak je bio mali: Neto vrednost od 8 miliona dolara nudi podsticaj sreće koji je otprilike upola manji od onog iz braka, dodaje Stephens-Davidowitz.

Vaša sreća i tuga vezane su i za tuđe plate. Profesorica psihologije Jean Twenge napisala je u The Conversationu: “Jedno je istraživanje pokazalo da su ljudi koji žive u zemljama s većom nejednakošću u prihodima manje srećni.”

Prema UN-ovom Izveštaju o najsrećnijim ljudima u svetu, bogate zemlje s boljom raspodelom bogatstva imaju srećnije građane. To je slučaj sa zemljama poput Finske, Danske, Islanda i Švajcarske.

U najsrećnijim zemljama na lestvici, prosečna plata iznosi od oko 68.000 dolara godišnje. Ideja da možete pronaći više radosti bez materijalnih dobara je pogrešna. Sve se studije slažu: Iako vas bogatstvo neće učiniti srećnijima, siromašni ćete biti još manje srećni.

Na kraju, sreća nije povezana s novcem. UN-ovo izveštaj o sreći u svetu smatra dohodak po glavi stanovnika i očekivani životni vek važnim faktorima. No društvena podrška, sloboda i velikodušnost mogu biti jednako važni.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nobelovci novac sreća nobelova nagrada istraživanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana