Tekst objavljen: 13.08.2022 12:00        


Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštilo je da je suša ove godine smanjila proizvodnju električne energije u hidroelektranama za 27 procenata, ali da je snabdevanje građana i privrede stabilno, jer se manjak struje iz hidro-sektora nadoknađuje radom termoelektrana i uvozom

Snabdevanje strujom stabilno, uprkos niskom vodostaju


„Dugotrajna suša i istorijski loši hidrološki uslovi sa dotocima na rekama, koji su najniži u poslednjih 10 godina, uticali su na veoma niske nivoe akumulacija u Srbiji.

Hidroelektrane EPS-a ove godine proizvele su 27 odsto manje električne energije nego prošle godine. Proizvodnja u HE „Đerdap” je u junu ove godine za 30 odsto manja u odnosu na jun 2021. godine, a u julu ove godine je čak 40 odsto manja u odnosu na jul prošle godine. Na Drini je situacija neznatno bolja”, navodi se u odgovoru EPS-a na pitanje Tanjuga o uticaju hidrološke situacije na proizvodnju električne energije u Srbiji.

Navodi se da je višegodišnji prosek dotoka Dunava na Đerdapu za jun 6.155 kubika vode u sekundi i da o razmerama ovogodišnje suše na Dunavu govori podatak da je ovog juna u proseku doticalo 3.738 kubika vode u sekundi a u julu i manje od toga.

„Julski višegodišnji prosek je 4.977 kubnih metara u sekundi, a ovog jula dotok je bio 2.432 kubika u sekundi, odnosno polovina od višegodišnjeg proseka. Trend opadanja dotoka se nastavlja i u avgustu i trenutno je 2.000 kubika u sekundi”, kažu u EPS-u, prenosi Tanjug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dodaje se i da EPS stabilno snabdeva građane i privredu električnom energijom, jer nedostatak energije iz hidro sektora nadoknađuje većim angažovanjem termoelektrana i nabavkom struje.

Na pitanje o tome da li niski vodostaji ugrožavaju snabdevanje termoelektrana ugljem iz uvoza, navedeno je da se ugalj iz Rumunije dovozi baržama na pristanište TENT-a A u Obrenovcu, dok je u Bugarskoj zbog niskog vodostaja na snazi zabrana plovidbe, pa se ugalj iz te zemlje dovozi vozovima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
snabevanje strujom nizak vodostaj struja Elektroprivreda Srbije (EPS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana