Tekst objavljen: 29.01.2013 9:09        


Na početku grejne sezone, potrošači koji su imali priliku, birali su da svoja domaćinstva zagrevaju na struju ili ugalj, jer je tako bilo najjeftinije. Ipak, sa novim poskupljenjima energenata usred zime, mnogi bi promenili mišljenje.

Analiza: Evo koji način grejanja je najisplativiji

Električna energija biće i do dva puta skuplja od uglja, a prvi put među najisplativijim načinima za grejanje - nalazi se i gas.

Beograđanin Milan D. svoj stan od 40 kvadrata zagreva na gas, a za to mesečno potroši 6.000 dinara. Ali samo tri meseca tokom godine. - Plaćam 18.000 dinara za decembar, januar i februar - priča Milan. - Temperatura u stanu mi je oko 22 stepena, a sistem mi je sve vreme uključen. Kada na to dodam i nešto manje račune u oktobru, novembru i martu, sve zajedno mi godišnje izađe 30.000 dinara. Kada bi bio priključen na centralno grejanje, plaćao bih 48.000 dinara, a temperatura ne bi prelazila 20 stepeni.
Agencija za energetiku je analizirala troškove grejanja za prosečni stan od 60 kvadrata. Prema toj analizi najskuplje grejanje je na lož ulje, koje za celu sezonu košta 225.000 dinara.

Za centralno grejanje treba odvojiti od 60.000 do 77.000 dinara. Pre nego što je gas poskupeo, potrošači su godišnje za grejanje na ovaj energent davali 58.000, a od sada će to biti u proseku 63.000 dinara. Nešto jeftiniji je ugalj. Cena varira od 48.000, za domaći, do 56.000 dinara, ukoliko se kupuje kvalitetniji ili uvozni ugalj.

Do sada su troškovi grejanja na drva i struju bili među najnižima. Ovakvo zagrevanje domaćinstva se isplatilo samo ako se koriste TA peći i pune noću. Ako se domaćinstvo dogreva danju samo dva sata, upola je skuplje - 60.000 dinara.

Ipak, kada od marta struja i poskupi, računica za sledeću grejnu sezonu će biti takva da se potročaši "smrznu". Sa poskupljenjem noćnih sati, gotovo da niko više neće moći da se greje na kilovate, jer će ga to koštati oko 30 odsto više.

Za deset kubika drva u Beogradu treba izdvojiti oko 63.000 dinara, a na jugu Srbije i duplo manje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
standard zima poskupljenje TA peć gas struja energetika skupo grejanje skupo grejanje cena grejanja centralno grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana