Tekst objavljen: 08.05.2013 11:11        


Nema sumnje da su grčka ostrva i njihovo more prelepi, ali to nije jedini niti glavni razlog zbog kog svake godine najviše turista iz Srbije bira da letuje baš tamo. Osnovni motiv su cene, kao i to što do gotovo bilo kog mesta u Grčkoj može da se stigne automobilom, relativno jeftino.

Avionom jeftino iz Srbije do mora? Nema šanse

Uprkos tome što su poslednjih godina u našu zemlju došle pojedine niskotarifne avio-kompanije, građani Srbije još nemaju privilegiju da na letovanje odu avionom za 30, 40 ili 50 evra, kao što to mogu, na primer, Britanci.

Za one koji su, na primer, planirali da letuju u Portugalu jeftina opcija za prevoz ne postoji. Poređenja radi, Izi džet ima liniju od Berlina do Lisabona po ceni od 220 evra u oba pravca. Najjeftinija povratna karta od Beograda (koji je podjednako udaljen od Lisabona kao glavni grad Nemačke) za kraj jula košta 290 evra, i to sa presedanjem i u dolasku i u odlasku i putovanjem dužim od 24 časa kada se sve sabere. Direktan let od Berlina do Lisabona u jednom pravcu traje manje od tri sata.
Oni, na primer, od Londona do Barselone, Rajan erom stižu po ceni od 30 funti u jednom pravcu, odnosno nešto više od 70 evra u oba pravca. Otkad je Span er ukinuo direktnu liniju (karta koštala nekih 80 evra), avionska karta iz Beograda do Barselone, uz gotovo obavezno presedanje, iznosi minimum 230 evra, u jeku letnje sezone.

Od „lou kost“ kompanija iz Srbije, tačnije Beograda, prvi je počeo da leti Viz er, koji sada ide do 13 evropskih gradova, s tim što su jedine dve „morske“ destinacije Rodos i Krf, do kojih povratna karta za kraj jula košta 9.200, odnosno 6.800 dinara.

Mogućnosti koje imaju Italijani, Francuzi ili Nemci da za „sitnu lovu“ odlete do juga Italije, Grčke ili Španije na odmor, Srbi još nemaju.

Još drastičnija razlika u ceni je ako uporedimo koliko Mađarima od Budimpešte treba do prestonice Španije. Povratna karta do Madrida Mađare košta 120 evra, dok iz Beograda redovnim linijama (jer lou kost ne postoje) treba izdvojiti najmanje 312 evra. Ta cena, međutim, podrazumeva i put od 23 sata, naravno uz presedanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
turisti turizam odmor godišnji odmor letovi letovanje more vazdušni saobraćaj aviosaobraćaj niskobudžetne aviokompanije aviokompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana