EUR 117,59 USD 106,35 CHF 107,23

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 23.09.19. :: 117.5843 rsd

Tekst objavljen: 11.01.2013 7:46        


NBS i poslovne banke su sve bliže dogovoru o daljoj otplati stambenih kredita građana u švajcarskim francima.

Banke i država spašavaju prezadužene u švajcarcima

Inače, svaki šesti pozajmljeni dinar kod stanovništva u Srbiji vezan je za švajcarski franak, a tačno 21.784 građana čeka na novo rešenje Narodne banke Srbije koje će im olakšati otplatu ovakvih kredita.

Krajem novembra građani Srbije dugovali su 576,8 milijardi dinara za kredite. Od pomenute sume u švajcarskim francima je odobreno 88,3 milijarde, a od toga su 7,9 milijardi problematični zajmovi koji se ne otplaćuju redovno. Drugačije rečeno, kod nas je odobreno 22.840 kredita indeksiranih u francima, a problematičan je 2.321. Ne treba da čudi što su se pojedini klijenti našli u problemu jer franak na kursnim listama već nekoliko godina zna uglavnom za uzlaznu putanju. Pre pet godina, kada su ti zjamovi kod nas bili veoma popularni, za franak je trebalo dati 55 dinara, a za evro 87, a sada 94 i 113 dinara. Većina klijenata koji su se odlučili za franke izabrala ih je jer je kamata bila niža, ali se zbog jakog „švajcarca” ta prednost brzo istopila. Da bi se sprečili još veći problemi za građane, pre nekoliko godina NBS je zabranio zajmove indeksirane u francima.
Predlog koji je najbliži rešenju, a koje bi trebalo da bude objavljeno za desetak dana, je fer podela troškova kamatnih i, pre svega, valutnih rizika između banaka, klijenata i države.

Kurs treba fiksirati na inicijalni koji je klijentu obračunavan prilikom puštanja kredita u tečaj i uvećati ga za trećinu razlike u odnosu na sadašnji kurs.

- Znači trećinu podnosi banka, drugu pokriva država, poslednja trećina ostaje na klijentu kroz uvećan ostatak duga u protivvrednosti u evrima u odnosu na početni odnos - kaže Branko Živanović, profesor Beogradske bankarske akademije.

- Takođe, promenljivi deo kamate koji se sastoji od libora, treba da prati kretanje te referentne stope, a ona konstantno i intenzivno pada od oktobra 2008. godine i približava se nultom nivou. To je cena po kojoj strane banke recikliraju svoje izvore. Ali matice u inostanstvu svojim filijalama u našoj zemlji samu cenu ulaza novca za ovakve plasmane naplaćuju oko četiri odsto - navodi on.

- Očigledno je da je četvorogodišnji pad evra, koji je u oktobru 2007. godine vredeo 1,67 švajcarskih franaka, a danas oko 1,2 švajcarska franka, povećao ratu pojedinim klijentima u evrima i do 40 odsto - ističe profesor Živanović.

- Monetarne vlasti su svesne da je ovo ozbiljno ugrozilo klijente i da će bez donošenja adekvatnog rešenja problem kredita u francima sve više prelaziti na Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita - dodaje on.

6 komentara

 1. User image
  slobodan 16.01.2013 0:50

  Neznam ni jednu drzavu u Europi u kojoj banka dje kredit u nacionalnoj ili ti toj zajednickoj valuti a da vracanje racuna u nekoj drugoj valuti. Sta mislite da u nemackoj daju kredite u evrima i da vracanje kursiraju u CHF ili USD? Pa ovo kod nas je "ZA RIUPLIJA" Sve Ugovore sa takvim klauzulama treba proglasiti nistavnim. U Srbiji se krediti daju u diraima, plate isplacuju u dinarima i kamata se mora racunati u dinarima i kamatna stopa treba da bude primerena nasim uslovima i rate treba da se indeksiraju sa stopama rasta plata i stopom rsta cena- kombinovano. Savetujem svim Korisnicima kredita koji u svojim ugovorima imaju te lihvarske klauzule da se obrate Ustavnom sudu Drzave Srbije za ocenu ustavnosti takvih klauzula.STA RADI KOMISIJA ZA ZASTITU KORISNIKA FINANSIJSKIH USLUGA PRI NARODNOJ BANCI??????

 2. User image
  Ana Milosevic 16.01.2013 9:51

  Mene je stambeni kredit u svajcarcima zagusio do te mere da sam se razbolela .

  Od rate , ( pre pet godina) koja je iznosila oko 34.oooo dinara, ista je sada oko 7o.ooo dinara ( varira dv-tri hiljade) , a bila je i 75.ooo i vise.....

  Rata mi je kao da sam kupila vlu da na Dedinju, a ne stan od 38 m2 .....

  U koliko se nesto ne uradi, stan cu vratiti banci ( da se jos obogatee), a ja cu ispod mosta napravitti kucu od kartona. Nece me biti sramota...Dotle me je dovelaa moja rodjena zemlja i na tome joj hvala !

 3. User image
  Pavle 16.01.2013 15:15

  Kada sam pregovarao sa (Volks)bankom o uzimanju kredita - ponudili su mi da to bude u švajcarcima. Tada (pre 5 godina) rekli su mi da u slučaju da dođe do jačanja švajc. franka u značajnijem procentu (više od 10 posto) automatski se dugovanje prebacuje u evro. Rekli su da time štite klijenta i sebe (od nemogućnosti vraćanja duga). Kada se ovo desilo.... otišao sam na razgovor sa Direktorom Filijale (Novi Sad) ali sam "dobio" drugu priču. Da je i ona (Direktor) i dosta službenika banke uzelo kredit u švajcarcima i sl.
  U međuvremenu sam izgubio pa našao novi posao ali manje plaćen nego prethodni.
  Drago mi je kada sam pročitao Vaš članak... Ovaj način rešenja znatno ublažava posledice jačanja švajc. franka - što je do sada sve prevaljivano na klijenta (a u mom slučaju - veoma nekorektno od strane Banke koja nije ispoštovala svoje obećanje).

 4. User image
  branislav zaric 27.01.2013 17:31

  nacionalna korporacija treba da preuzme rešenje onih koji su platili osiguranje kredita,jer su uzimanjem novca za osiguranje kredita preuzeli obavezu i rizik.Lično sam tražio od banke i nacionalne korporacije polisu osiguranja kredita još 2007g.do danas je nisam dobio,kao ni usmeni odgovor šta sam dobio sa tim osiguranjem,osim što su mi uzeli oko1700chf,što je bio uslov za odobrenje kredita.Prilikom uplate osiguranja službenik bake mi je rekao da sa osiguranjem kredita u slučaju smrti naslednici ne otplaćuju kredit i da,ako ja ne uplatim nekoliko rata to bi uplatila korporacija,te iste navode su mi u n.korporaciji demantovali,pitanjem odakle mi te dezinformacije.Ovim putem pitam jeli bar neko dobio polsu osiguranja kredita i šta smo dobili sa ne malom uplatom osiguranja.

 5. User image
  Olgica 06.02.2015 7:40

  Nista bolje nismo prosli ni mi koji smo zaduzeni u evrima, stambeni kredit nisam uzimala, ali od 1998 god. ne mogu da se iscupam iz kredita, ovaj Slobodanov predlog podrzavam, rodjena drzava nas je uvalila u dugove, plate ili nema ili je ista , sad da ne govorim cak i smanjena , a rate idu li idu. Svaki stav drzave i banke umesto kako pomoci svodi se na nisam te zvao da uzmes kredit i to si potpisao, Ana se razbolela, neko se ubio zbog dugova, drugi pozamljuju od dilera... i tako u krug , zrtve gradjani. Ne vidim izlaz iz situacije kakva je zadesila nase gradjane, ogorcena sam, hvala sto ste zapoceli ovaj post, bar mi je lakse da negde napisem nesto... Ono... psujes popa u potoku, a njega bas briga...

 6. User image
  todorov dragan 08.04.2015 16:30

  Da li treba da potpisem jednu od olaksica koju mi nudi bankaefg

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
država stambeni krediti stambeni kredit krediti kredit krediti u švajcarskim fancima švajcarac kurs švajcarski franak banke banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana