Tekst objavljen: 25.10.2012 7:49        


Kada kriza pritisne kao sada, svaka ušteda je dobrodošla. Potrošači se tada prvo sete kupovine na poček. Kamate nema, dogovor s trgovcima o datumima unovčavanja uglavnom važi. Međutim, banke su sve štedljivije kada izdaju čekove.

Banke navijaju za kartice, čekove daju na kašičicu

Trude se da klijente privole na to da koriste platne kartice kojima se roba, osim rivolving zajma, može plaćati i na rate gotovo istovetno kao i kod čekova. Međutim, klijenti i dalje preferiraju čekove.

Pažljivo treba računati i iznose vezane za kartice jer su građani Srbije tu prilično neažurni kod plaćanja. Ukupna docnja kod stanovništva Srbije koncem septembra kod kredita iznosila je 4,3 odsto, kada su u pitanju kreditne kartice 11,4 odsto. Krajem avgusta, po podacima Kreditnog biroa Srbije, u docnji je bilo 73.305 kartica, a mesec kasnije 77.177. U Srbiji je evidentirano izdatih 1.075.340 platnih kartica.
Kod kartica rata nema kamate ali je tu provizija, što povećava ukupni trošak. Potrošače to opet okreće ka čekovima.

Godišnje se u Srbiji preko kliringa između banaka naplati između sedam i osam miliona čekova.

Tu ne spadaju oni koje banka naplati od same sebe, tako da je taj broj još i veći, mada se bankari trude da ga smanje. Za njih je izdavanje i obrada čekova posao skuplji nego onaj vezan za platne kartice. Osim toga, nosi veći rizik nego kartica jer se veći broj nenaplativih čekova može pojaviti ođednom.

Kod plaćanja karticama kod svake transakcije postoji veza s bankom preko terminala pa se transakcija može odobriti a i ne mora. Da bi klijente privolele na to da plaćaju karticama, banke sve češće limitiraju izdavanje čekova.

Da bi ih dobio desetak, klijent mora da ima stalni priliv novca na račun, i to bar u prethodna tri meseca. Broj izdatih čekova mora biti pokriven platom i dozvoljenim minusom. Tako oni koji zarađuju od 20.000 do 30.000 dinara mogu dobiti sedam-osam čekova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
čekovi kupovina čekovima kartica banke klijenti banke potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana